De 5 lekkerste maaltijdsalades
Salades, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands
Laatst aangepast: 31 dec. 2020, 14:06 | 5 keer bewaard
Ingrediënten
- zie onder
Bereiden
Hollandse maaltijdsalade
4 personen ¿ bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
300 g varkensreepjes naturel
2 rode uien, in ringen
250 g champignons, in kwarten gesneden
1 theelepel tijm
2 eetlepels mosterd
100 g eikenbladsla melange
2 trostomaten, in partjes
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
1 ongesneden brood naar keuze
bereidingswijze
Verhit de olie in een wok of hapjespan.
Bestrooi de varkensreepjes met zout/peper en roerbak het vlees 5 minuten op hoog vuur tot het bruin kleurt.
Bak de uienringen en champignons al omscheppend op hoog vuur 3-5 minuten mee tot ze bruin zijn.
Roer de tijm en de mosterd erdoor en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.
Neem de pan van het vuur.
Verdeel de sla melange met de tomaat over vier borden en schep het vleesmengsel erop. Strooi de peterselie over de salade en serveer er dikke sneden brood bij.
Krieltjes-groentesalade met ham
4 personen ¿ bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
2 zakjes krieltjes klein (a 450 g)
250 g cherrytomaten
2 eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 bosje verse bieslook
200 g gekookte ham in reepjes gesneden
1 klein zakje rucola
50 g geroosterde pijnboompitten
bereidingswijze
Krieltjes in ruim kokend water met zout, in 5 minuten gaarkoken.
Afgieten en aardappeltjes op platte schaal snel laten afkoelen.
Tomaatjes halveren.
In grote schaal azijn met olijfolie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Bieslook erboven fijn knippen.
Aardappeltjes, ham reepjes en tomaat er luchtig door mengen.
Rucola over 4 borden verdelen.
Krieltjessalade erop scheppen en bestrooien met pijnboompitten.
Frisse maaltijdsalade met appel en zalm
4 personen ¿ bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
3 sneetjes meergranenbrood
50 g boter
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngesnipperd
75 ml honing-mosterddressing
3 appels (Granny Smith)
250 g gerookte zalmsnippers
1 zak ijsbergsla met tuinkruiden (a 200 g)
Bereidingswijze
Snijd het brood in kleine blokjes.
Smelt de boter in een koekenpan of wok en bak de broodblokjes in 3 min. goudbruin en knapperig. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
Verdun de dressing met 2 el water en meng de ui erdoor.
Halveer de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appel in dunne plakjes en schep het door de dressing.
Meng de broodblokjes, appel en zalm door de ijsbergsla.
Deze maaltijdsalade wordt direct geserveerd om te voorkomen dat de broodblokjes zacht worden¿
Maaltijdsalade met aardbeien en brie, heerlijk in alle eenvoud
4 personen ¿ bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
250 g aardbeien (kroontjes verwijderd )
300 g gemengde salade
100 g honing-mosterddressing
200 g brie, in plakjes gesneden
150 g cashewnoten
1 stokbrood
(smeerbare) roomboter
bereidingswijze
Halveer de aardbeien.
Meng de sla met de dressing en verdeel het over 4 borden.
Schep de aardbeien, brie en noten op de sla.
Snijd het stokbrood in plakken en serveer het met roomboter.
Maaltijdsalade met meloen, kip en mais
(vrij van gluten, noten, pinda en lactose)
4 personen ¿ bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten
350 gram kipfilet
1 krop ijsbergsla
1 komkommer
1 blikje maiskorrels
1 Galia meloen
1 uitgeperste sinaasappel
5 eetlepels olijfolie
zout, peper, kipkruiden
Bereidingswijze
De kip klein snijden, naar smaak kruiden en gaar bakken.
Uit de pan scheppen en laten afkoelen (koelkast)
De sla wassen en fijn snijden, komkommer schillen en in halve plakjes snijden.
Meloen ontpitten, schillen en in blokjes snijden.
Sla, meloen, komkommer, mais en kip in een grote kom mengen.
Maak een dressing van de uitgeperste sinaasappel, olie, peper en zout.
Goed mengen en het over de salade verdelen.
Bronvermelding
Ria de Jong