Avatar

Eigen recept van... Kookclub Quattro Stagioni

Vlees: Rabo de Toro (Andalusische stoofschotel van ossenstaart in groentensaus)

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Voorbereidingstijd 45 minuten, Wachttijd 120 minuten, Bereidingstijd 120 minuten, Spaans

Laatst aangepast: 10 okt. 2013, 09:52 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2,5 kg ossenstaart (bij diepvries dan eerst ontdooien)

Materialen

  • Grote stoofpan, oven

Bereiden

(Het is beter om de stoofpot een dag eerder te maken zodat de smaken goed in kunnen trekken)

In Cordoba tijdens vakantie gegeten. Ik vond het heerlijk!

....

2,5 kg ossenstaart

2 wortelen, in blokjes

2 uien, grof gesnipperd

1 rode paprika, geroosterd en ontveld

1 grote tomaat, ontveld en ontzaad

½ prei, in ringen gesneden

3 teentjes knoflook

6 glazen brandewijn

¾ lt. Manzanilla o Fino (= soort lichte sherry)

1 glas rode spaanse stevige wijn

2 kruidnagelen

saffraandraadjes, iets geroosterd.

Zwarte peper,

2 tl paprikapoeder,

1 el gedroogde tijm

1 el gedroogde rozemarijn (gemalen)

2 laurierblaadjes

1 liter runderbouillon

½ theelepel gember

bloem

Zout en Olijfolie

..................................................

Bereiding:

Laat een paar uur de ossenstaart stukken marineren met 2 kopjes brandewijn en een flinke scheut van de sherry.

......................................

Na het marineren kruid je de staartstukken met zout en peper en bedekt u ze licht met bloem. Bak ze in een pan tot ze bruin en goed aan alle kanten dichtgeschroeid zijn.

Haal ze uit de pan en hou ze warm in de oven.

Bak dan de gesneden groenten en gehakt teentjes knoflook in dezelfde olie om de sappen te verzamelen.

Als de saus bijna klaar is voeg de ontvelde en in stukken gesneden tomaat toe.

Mocht het nodig zijn kun je meer olie toevoegen.

Voeg ten slotte de saffraan (een beetje geroosterd), laurier, kruiden en specerijen toe en laat het even fruiten.

Voeg de staartstukken bij de groenten in de pan en giet de bouillon en de rest van de cognac/brandewijn en wijn erbij.

Breng het aan de kook en zorg dat het altijd is bedekt met het vocht en voeg zo nodig wat bouillon en / of manzanilla toe.

Om te voorkomen dat er veel vocht verloren gaat, kun je op het gerecht een vel bakpapier leggen en dan de deksel op de pan.

...................................

Laat het ongeveer een uur en een kwartier koken in een snelkookpan. Dan geen bakpapier gebruiken!

...................................

In normale pan moet het ongeveer 3 of 4 uur op een laag pitje koken.

Het is klaar wanneer het vlees gaar is en het makkelijk van het bot loskomt.

Verwijder tenslotte de ossenstaartstukken (en loskomend vlees) en doe ze in een andere pan. Houd warm.

Pureer de saus met een blender of keukenmachine en laat het inkoken op het vuur naar smaak.

Je kunt culinaire bindmiddel toevoegen aan de saus voor de consistentie die je wenst.

Voeg tot slot de saus samen met de staartstukken en bestrooi het met wat zout en peper naar smaak en stoof het een paar minuten tot het goed gemengd is.

................................................

Serveren:

Serveer het gerecht traditioneel met het vlees nog aan de botjes.

Dit gerecht smaakt prima met wat frietjes of aardappelpuree.

..............................

(met dank aan Ilse voor de vertaling naar het Nederlands!)

Bronvermelding

Spaanse webblog

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.