Avatar

Eigen recept van... Frans Anders

Verse artisjokken gevuld met geitenkaas

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 02 jun. 2006, 15:54 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • geitenkaas

Bereiden

Ingrediƫnten: 4 verse artisjokken

4 stukken geitenkaas in as van 150 gram/stuk

2 tl vloeibare honing

8 kerstomaatjes

jonge scheuten

scheutje citroensap

peper en zout

Voor de dipsaus:

4 tl groene currypasta

1 1/2 dl room

4 tl suiker

2 tl vloeibare honing

2 el extra vergine olijfolie

sap van 1/4 limoen

Bereidingswijze: Breek de stengels van de artisjokken en snijd de onderkant van de artisjokken egaal zodat ze mooi rechtop kunnen blijven staan. Snijd de bovenste blaadjes vlak af en knip de zwarte harde punten van de andere blaadjes voorzichtig af met een schaar.

Kook vervolgens de artisjokken in een grote pot met water, waaraan een beetje zout en citroensap toegevoegd is. Leg een bord op de artisjokken zodat ze niet gaan drijven. Laat ze 30 a 40 minuten koken. De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loskomen.

Maak ondertussen de dipsaus. Meng de groene curry met de room en voeg de olijfolie, het limoensap, de suiker en de honing toe. Voeg meer suiker toe indien gewenst. Roer goed tot alle ingrediƫnten gemengd zijn.

Ondertussen ook de grill voorverwarmen.

Haal de artisjokken uit het water, laat ze ondersteboven uitlekken in een vergiet. Verwijder voorzichtig de binnenste blaadjes, tot je het hooi ziet. Dit hooi kan makkelijk verwijderd worden met een vork of een groot pincet. Voorzichtig tewerk gaan, zodat je de bodem van de artisjokken niet beschadigt! Hierbij mag je wel de buitenste blaadjes een beetje open plooien, zonder ze af te breken; zo gaan de artisjokken eruit zien als bloemen, en krijg je mooie artisjok-kommetjes.

Snijd de as-korst van de geitenkaas (indien u geitenkaas met as-korst gebruikt). Leg een stuk geitenkaas op de bodem van elke artisjok. Doe een beetje vloeibare honing op de kaas, bestrooi met peper. Leg de artisjokken in een ovenschaal en zet deze 5 minuten onder de grill zodat de kaas mooi kan smelten.

Snijd de kerstomaatjes doormidden. Leg op ieder bord een artisjok, en garneer met de doormidden gesneden kerstomaatjes en een beetje gemengde scheuten.

Het is de bedoeling dat je dan een voor een de blaadjes van de artisjok aftrekt, ze in de dipsaus doopt en ze dan 'uitzuigt'. De bodems kan je in hun geheel opeten.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.