Avatar

Eigen recept van... Ger Bakker

'KNOFLOOK, Weetjes over Verse Knoflook' Het verschil in verse of gedroogde knoflook

Anders, Bijgerecht, 1 personen, Hollands

Laatst aangepast: 29 nov. 2017, 15:50 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

Het gebruik van verse knoflook.

Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades.

De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.

In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.

Bewaar verse knoflook in de groente la van de koelkast.

Het gebruik van verse knoflook:

Snij altijd het voetje van het teentje knoflook af. Dit kan namelijk een bittere smaak geven, vooral als de knoflook wordt uitgeperst. Hoe fijner knoflook wordt gehakt, des te sterker wordt de smaak. Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt.

Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en werkt bacterie dodend.

AANVULLENDE TIPS:

Smaak:

Vers geperste of gepelde, fijn gehakte tenen knoflook - hebben een doordringende, scherpe, ui-achtige smaak (en geur).

Tip: Naarmate knoflook langer in een gerecht mee verwarmd wordt (gekookt of gebakken) gaat het scherpe van de smaak af, maar de knoflook blijft wel altijd duidelijk herkenbaar aanwezig.

Verse knoflooktenen die - al dan niet met vel - in z'n geheel gebruikt worden (mee gekookt of gestoofd) zijn minder dominant en geven een gerecht een milde en zelfs iets zoetige knoflooksmaak.

Knoflookvlokken: Zijn kleine stukjes gevriesdroogde knoflook die goed als vervanger van verse knoflook kunnen dienen in gerechten waar de knoflook meegekookt of gestoofd wordt.

Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan (en wordt dan bikkelhard. Tip: Houd ook het (strooi) potje waar het in zit niet boven een dampende pan!).

Gebruik:

Verwijder een stuk van het buitenste vel van de bol en breek er zoveel tenen als nodig af.

Gebruik knoflooktenen naar keuze:

Met het velletje

of

pers ze uit met een speciale knoflookpers

of

pel de tenen en snijd of hak ze desgewenst fijn.

Tip: Knoflook pellen een rotklus? Welnee, eindeloos peuteren is niet nodig! Klik hier voor een handige truc .

Knoflook kan rauw in koude gerechten gebruikt worden of meegekookt of gebakken worden in warme gerechten.

Let op: In hete olie verbrandt knoflook snel en wordt bitter. Dit gebeurt omdat de knoflook (natuurlijke) suiker bevat.

Vervanging:

1/2 theelepel knoflookvlokken = 1/4 theelepel knoflookpoeder = 1 - 2 tenen knoflook

Bewaren:

Een bol knoflook kan droog en koel (opgehangen of in een open pot of bus) meestal wel enige weken of zelfs maanden bewaard worden.

Waarschuwing: Zelf knoflook (die dreigt te verdrogen of waar de tenen van uit beginnen te lopen) inmaken in olie is niet verstandig er kan schadelijke bacteriegroei in ontstaan.

Tip: Vries - een overschot aan - knoflook in.

Pel eerst alle tenen. Doe de tenen in een verpakking die geen geur door laat. Dat is bijvoorbeeld een (schoongemaakte lege) glazen jampot met vacuümdeksel. Draai de deksel vast, maar niet te vast.

Vries de pot met knoflook op een veilige plek (ergens achteraan in een hoekje van de vriezer) in.

Tip: Als er een risico bestaat dat de pot kapot kan vallen (bijvoorbeeld in een grote vrieskist of als er kinderen in de vriezer rondscharrelen) verpak de pot met knoflook dan in een plastic diepvriesdoos.

Gebruik:

Let op: Gebruik de diepvriesknoflook niet in koud bereide gerechten die lang van te voren gemaakt of bewaard worden (zoals bijvoorbeeld knoflookmayonaise). Ontdooide knoflook bederft namelijk veel sneller dan verse knoflook.

Bronvermelding

kooktips en smulweb

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.