Avatar

Eigen recept van... Claudia van Galen

Koolraap

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 01 mei. 2006, 16:12 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • koolraap

Bereiden

Gekookte koolraap

1kg koolraap, zout, 15 g boter, ca 10 g aardappelmeel of maizena. Maak de koolraap schoon en snijd ze in de door u gekozen vorm. Kook de groente gaar met een bodem water en zout in 20 minuten. Voeg de boter toe en bind het kookvocht met het aangemengde aardappelmeel of de aangemengde maizena. Gesmoorde koolraap 1~/~ kg koolraap, 40 g boter, zout, nootmuskaat. Maak de Koolraap schoon en snijd ze klein. Zet ze op met een bodempje water en 25 gram boter en wat zout. Deksel op de pan en zachtjes in 20-25 minuten gaar laten stoven. De drooggekookte groente omschudden met de rest van de boter en bestrooien met nootmuskaat.

VARIATIES

Koolraap I'indienne1 ui, 2 theel kerriepoeder. Fruit de gesnipperde ui met de kerriepoeder in de boter en bereid verder de bechamelsaus op bovenstaande manier. Laat de suiker echter weg.

Sateh koolraap

Maak een sateh of pindasaus op uw eigen wijze en schep deze door de gare, uitgelekte koolraap.

Koolraap au fromage

Kook de koolraap gaar volgens het basisrecept en roer door de bechamelsaus 100 gram geraspte kaas, Leidse kaas, Westberg kaas of Parmezaanse kaas, of gewoon de kaas die u in huis heeft. Laat ook hier de suiker weg.

LEKKERE KOMBINATIES

Koolraap smaakt uitstekend bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en heel bijzonder bij lamsvlees.

KOOLRAAP MET BECHAMELSAUS

1 kg-1 1/4 kg koolraap, zout

voor de saus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl kookyocht met melk, zout, % eetl suiker, nootmuskaat. Maak de koolraap schoon en kook ze gaar volgens het basisrecept. Maak de saus door de boter te smelten, de bloem r.oe te voegen en al roerende te verdunnen met het kookvocht en de melk. Maak de saus op smaak met zout, suiker en nootmuskaat. Schep de saus door de gare, uitgelekte koolraap.

KOOLRAAPPUREE

500 g koolraap,150 g aardappelen, zout, peper. Maak de koolraap schoon en snijd deze in reepjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze samen in ruim water met zout beetgaar (10-15 minuten). Haal een handje vol stukjes koolraap uit de pan en kook de rest met de aardappelblokjes gaar. Pureer de gare koolraap samen met de aardappelen of wrijf deze massa door een zeef. Verwarm het mengsel opnieuw en maak het op smaak af met zout en peper. Schep de beetgare blokjes koolraap er door en serveer deze puree bij gebraden varkensvlees of als op zich zelf staande schotel met fleurons. Tip: het staat erg gezellig deze puree in balvorm te serveren; dit doet u met behulp van een ijsknijper.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.