Avatar

Eigen recept van... Ria Olivier

'Sancocho Canario', verz. door Ricardo (stoofpot van zoute vis)

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Spaans

Laatst aangepast: 31 mrt. 2016, 10:55 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 800 g gezouten zeebaars en .....

Bereiden

zeezout

1,5 dl Jerez azijn

1 grote rode ui

400 g gofio (maïsmeel, kan vervangen worden door polenta)

800 g gezouten zeebaars

2 zoete aardappelen

12 aardappelen

bruine rum

-

Schil de aardappelen. Snijd de zoete aardappelen in stukjes. Spoel alle aardappelen af (de zoete en de gewone) en leg ze in een pan met water zodat ze allemaal net goed onder water liggen. Breng aan de kook zonder zout toe te voegen.

-

Snijd ondertussen de zeebaars in grote stukken. Was de stukken vis zodat het zout er grotendeels af is en leg ze bovenop de kokende aardappelen. Laat alles 10 minuten koken.

-

Nog enige notities:

Sancocho is geblancheerde vis (het beste smaakt sama, een soort baars) waarbij vaak aardappels worden geserveerd.

-

Sancocho is een stoofpot van zoute vis, meestal zeebaars. Dit gerecht wordt extra op smaak gebracht met uien, knoflook en gofio

-

Vis is een ander basisvoedsel waarvoor heerlijke recepten bestaan. 'Vieja' slijmvis, 'mero' tandbaars en 'cherne' zijn de vissoorten die als hoofdschotel en daarnaast ook als visbouillon op tafel komen. Wil je die op Canarische wijze vervolmaken, dan voeg je er een lepel 'gofio escaldado' aan toe. Dit is een mengsel van maïsmeel, visbouillon, een beetje peper en enige blaadjes koriander of munt. Het wordt meestal gegeten in combinatie met salade.

-

Sancocho is gedroogde vis die gekookt wordt opgediend met aardappelen, spek, veel soorten groente, vlees, uien en knoflook. Men strooit er gofio overheen en eet er mojo bij.

-

De visgerechten worden gekruid met mojo , een pikante saus, en gegarneerd met papas arrugadas , gerimpelde aardappels die in zout zeewater en in de schil worden gekookt. Deze gerimpelde aardappels worden ook vaak als tussendoortje gegeten: je doopt de aardappels in de mojo en eet ze met schil en al op, eventueel kun je de schil met de vingers verwijderen.

-

Sancocho canario' krijgt één van de meest specifieke bereidingswijzen uit de lokale keuken. Basisingrediënten zijn ingezouten vis 'cherne', smeuïge aardappel, 'batata' een wat zoete aardappel en klonten 'gofio' veelal van maïsmeel gemaakt. De bekende 'mojo' saus van onder andere knoflook en olijfolie staat ernaast als aanvullende smaakmaker.

Bronvermelding

Belgische TV

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.