Avatar

Eigen recept van... Dorothy Spijker

SmeuÏge risotto recepten

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans

Laatst aangepast: 27 mrt. 2006, 11:01 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • risotto rijst

Bereiden

Risotto alla Milanese (gele risotto)

400 gram risotto rijst, olie, boter en een ui, 1 liter bouillon, 0,125 gram gele saffraan (of 2 theelepels kerrie), ½ glas rode wijn en 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de olie en boter en fruit de fijngesneden ui lichtjes (niet bruin laten worden). Voeg de risotto toe en roer het geheel met een houten lepel tot de rijst heel licht begint te kleuren en lekker ruikt. Blus de rijst vervolgens met de rode wijn en laat de wijn verdampen. Laat de saffraan oplossen in de kokende bouillon en giet deze al roerende uit over de rijst. Breng het geheel weer aan de kook en blijf roeren gedurende ± 17 minuten. De rijst is dan bijna helemaal gaar, smeuïg en toch zijn de korrels los van elkaar. Voeg eventueel wat extra heet water toe. Roer er tenslotte geraspte Parmezaanse kaas doorheen en een klontje boter.

--

Risotto con funghi (risotto met oesterzwammen)

400 gram risotto rijst, 400 gram oesterzwammen, olie, boter, zout, peper, een ui en 1 liter bouillon

Snijd de oesterzwammen in de lengte tot smalle reepjes. Bak ze in de boter. Terwijl dit opstaat fruit je in een pan met dikke bodem een fijngesneden ui waaraan je de risotto, peper en zout toevoegt. Roeren totdat het licht begint te kleuren en lekker ruikt. Blus vervolgens de rijst met warme bouillon, breng weer aan de kook en blijf roeren. Meng halverwege de kooktijd een derde van de oesterzwammen door de risotto. Als de risotto klaar is, doe je de rest van de oesterzwammen over de risotto. Kooktijd 15 minuten.

--

Risotto alla Contadina (boeren risotto)

400 gram risotto rijst, 150 gram (biologische !) kippenlevertjes, 20 gram gedroogde champignons (of 100 gram verse), 50 gram anchovis, olie, boter, een teen knoflook, zout en 1 liter bouillon

Verwarm de olie en fruit licht een klein gesneden teen knoflook. Doe dan de gesneden champignons erbij, roer het door elkaar en voeg de gesneden anchovis toe. De risotto kan er nu bij en laat het geheel - al roerende - even fruiten. Blus de risotto met de bouillon. Vijf minuten voordat de rijst klaar is de gesneden levertjes toevoegen en mee laten koken. Kooktijd 17 minuten.

--

Risotto con gli asparagi (risotto met asperges)

400 gram risotto rijst, 500 gram asperges, olie, boter, ui, zout, 1 liter bouillon en 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Het onderste gedeelte van de asperges helemaal schillen en de houtige uiteinden wegsnijden. De asperges in stukjes snijden en de aspergepunten apart houden. Breng de aspergestukjes aan de kook in een aparte pan met een snufje zout en een klontje boter. Fruit de ui in olie en boter, voeg de risotto toe, roer het geheel met een houten lepel tot de risotto licht kleurt en lekker ruikt. Voeg de warme bouillon toe (je kunt ook het kookvocht van de asperges hiervoor gebruiken eventueel met een scheutje witte wijn). 10 minuten voor het einde voeg je de gekookte aspergestukjes en aspergepunten toe. Kooktijd 15 minuten.

1001 Variatiës

Je kunt hier eindeloos op variëren. Bijvoorbeeld door gesneden courgette mee te laten koken. In het aspergerecept, kun je ook alleen de aspergetoppen in de risotto doen en de gekookte hele aspergestengels in een salade verwerken. Bijvoorbeeld met ijsbergsla of rucola, geroosterde zonnebloempitten, rode wijnazijn, olijfolie, peper en zout. Risotto con quottro formaggio (met 4 kaassorten) is ook een recept dat veel gegeten wordt. Of op het eind van de kooktijd 2 eetlepels tomatenpuree er door mengen. De rijst wordt dan roze en krijgt een fris-zurige smaak. In Vercelli aten we deze variant met fijn gesneden salami.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.