Avatar

Eigen recept van... Dorothy Spijker

Pannenkoeken tips

Anders, Lunch, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 21 jan. 2010, 15:35 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • boter

Bereiden

Basisrecept 4 pannenkoeken (1)

1 ei, 1 theelepel zout, 200 gram tarwemeel, 4 dl melk, boter of olie om in te bakken

Klop in een kom het ei met het zout los. Zeef het meel hierboven. Dit is belangrijk omdat het beslag anders erg snel klontert. Roer met een garde het meel door het ei en giet langzaam, al roerende, de melk erbij. Laat het beslag 30 minuten staan, roer het eventueel goed door en giet er eventueel een scheutje water bij als het te dik is. Verwarm weinig boter of olie in een koekenpan en giet een vierde van het beslag erin. Zet het vuur niet al te hoog en laat de pannenkoek in 2 minuten rustig stevig worden. Draai hem dan om (zie tip op de volgende bladzijde) en bak de andere kant in iets kortere tijd stevig en bruin. Bak op deze manier 4 pannenkoeken.

Suggesties en tips:

Vervang een deel van het (volkoren) tarwemeel door boekweitmeel.

Vervang een deel van de melk door bier.

Wil je hele dunne pannenkoeken (flensjes), gebruik dan 2 of 3 eieren.

Voor spek- of appelpannenkoeken: Bak eerst één kant van de pannenkoek, schuif deze op een deksel, leg de spek en/of appel in de pan en schuif de pannenkoek omgedraaid terug. Bak dan de tweede kant.

Voor kaaspannenkoek: Bak eerst één kant, draai de pannenkoek om en leg daarop de kaas.

Voor gevulde pannenkoeken: schep op elke pannenkoek ¼ van de vulling naar keuze en rol ze op of klap ze dicht. Smeer met een kwastje wat boter of olie op de bovenkant of bestrooi ze met wat geraspte kaas. Leg ze in een ingevette ovenschotel. Laat ze in 10 minuten warm worden in een voorverwarmde oven (175 ºC).

Drie dubbele flip-flap ?

Hoe keer je een pannenkoek? Er zijn verschillende manieren. In alle gevallen moet je eerst even goed schudden zodat de pannenkoek los is van de pan.

Een makkelijke manier is gebruik te maken van een deksel ter grootte van de koekepan. Laat de pannenkoek voorzichtig op het deksel glijden. Houd vervolgens de pan en het deksel met de pannenkoek schuin tegen elkaar. Draai nu in één beweging de pan recht en het deksel erop zodat de pannenkoek op z’n nog ongebakken kop terugvalt.

Een buigzaam pannenkoekmes wil ook goed helpen. Steek het pannenkoek onder het midden van de pannenkoek, til hem op en draai hem om.

Een moeilijker manier, maar wel leuk, is de volgende: geef jezelf en de pan de ruimte en gooi de pannenkoek met een krachtige omhoogdraaiende polsbeweging de lucht in en....... vang hem weer op. Laat je niet ontmoedigen als het de eerste keer niet lukt.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.