Avatar

Eigen recept van... Frans de Groot

Andijviesoep (Italian Wedding Soup)

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Bereidingstijd 60 minuten, Italiaans

Laatst aangepast: 08 okt. 2012, 14:49 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kleine ui geraspt
  • 1 handje fijngehakte peterselie
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 oude witte boterhammen zonder korst
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 pond half om half gehakt
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 5 worteltjes in plakjes
  • 3 stengels bleekselderij in plakjes
  • 2 liter krachtige kippenbouillon
  • 1 scheutje marsala of witte wijn
  • 1 takje oregano
  • 1 kropje (krul)andijvie of liever 250 gram escarole
  • 1 hand orzo of piepkleine pasta of vermecelli
  • Parmezaan voor aan tafel

Materialen

  • Dit is in Amerika een heel populaire soep van Italiaanse origine. De soep heeft niets met bruiloften te maken: de naam is veeleer een verbastering van het Italiaanse `minestra maritata', wat erop neer komt dat de balletjes en de groente in de soep samen zo'n gelukkig `huwelijk' aangaan. In dit oude, voedzame, volkse gerecht - onderzoekers melden overigens dat het tot eind achttiende eeuw ook op de tafels van de burgerij stond - wordt alles wat de mensen in Campanië graag eten met elkaar verenigd. De Napolitanen worden niet voor niets 'mangiafoglie' (bladeters) genoemd, naast macaroni-eters. Ze houden ervan om van alles bij elkaar in de pan te doen en dus is dit een van hun lievelingssoepen. Ook in andere streken in ZuidItalië gaan ingrediënten graag een 'huwelijk' aan. In Apulië gaan groenten en pecorino samen, in Basilicata groenten en varkensworsten en in Calabrië tuinbonen en pancetta, maar het Napolitaanse huwelijk is zonder twijfel het meest pittige. Ook fijnproevers hebben de stevige soep herontdekt, zodat hij nu weer hier en daar op een menukaart te vinden is, zij het vaak in een iets lichtere vorm. Een belangrijk ingrediënt, escarole, is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Amerikanen vervangen het door andijvie. Ook de benodigde `orzo', een piepkleine, rijstkorrelvormige pastasoort, is niet overal te koop. In dat geval doet kleine vermicelli het ook prima.

Bereiden

Verkruimel het brood en meng het met de geraspte ui, peterselie, het ei, de knoflook, de parmezaan, en voldoende zout en peper met het gehakt. Draai er soepballetjes van en laat die even in de ijskast opstijven. Fruit de gesnipperde ui, wortel en selderij in een grote soeppan in wat boter of olie tien minuten zachtjes aan. Giet er 2 liter krachtige kippenbouillon bij: die verkrijgt men eenvoudig door het karkas en de resten van een gisteren gebraden en genoten kip een uurtje te laten trekken, alles door een zeef te gieten en op smaak te brengen met wat kippenbouillonpoeder of een blokje. Giet een scheutje marsala of witte wijn bij de soep, doe er een takje oregano in, en breng alles zachtjes aan de kook. Doe nu de gehaktballetjes er bij, voorzichtig, de eerste vijf minuten niet te krachtig roeren, want anders vallen ze uit elkaar. Doe vervolgens de orzo erbij, roer even om, en laat nog tien minuten zachtjes sudderen tot de orzo en de balletjes gaar zijn. Voeg nu de in repen gesneden escarole of andijvie toe en laat een minuutje slinken. Dien de soep op met wat knapperig brood en wat extra parmezaanse kaas in een kommetje erbij.

Bronvermelding

www.goedkoken.nl

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.