Avatar

Eigen recept van... Annelini D'Angelo

'Espresso-granita' met warme zabaglione

Anders, Nagerecht, 4 personen, Italiaans

Laatst aangepast: 06 mrt. 2010, 15:45 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • koffie

Bereiden

Ingrediënten voor 10 personen

5 koffiecupjes

85 g fijne bruine kandijsuiker

7 dl sterke koffie of espresso

2 kaneelstokjes

3 stuks steranijs

Voor de kattekoekjes

3 plakken bladerdeeg, diepvries

poedersuiker

Zabaglione

8 eidooiers

4 eetlepels witte basterdsuiker

1 dl marsala of goede kwaliteit zoete sherry

Granita

Zet de cocktailglazen in de koeling.

Maak 7 dl koffie, gebruik hiervoor in de espressokoffiemachine 5 koffiecupjes.

Los de kandijsuiker op in de koffie, voeg de gekneusde kaneelstokjes en de gekneusde steranijs toe en laat de koffie geforceerd afkoelen.

Schenk de koffie door een zeef in een diepvriesbestendige brede schaal of bak en zet die in de diepvriezer. Al snel zul je aan de rand kleine ijskristallen zien schep dan om. Schep de koffiemassa na ongeveer een uur weer om en zet de schaal weer terug in de diepvriezer.

Schep regelmatig om, vooral goed aan de rand van de schaal zodat daar geen ijskorst ontstaat.

Kattekoekjes

Kneed het bladerdeeg tot een bal en vorm tot een strakke rechte rol van 2 centimeter dik.

Leg de rol 15 minuten in de koelkast om op te laten stijven.

Snij plakken van 3 millimeter dik van de rol en bestuif ze aan beide kanten met ruim poedersuiker.

Rol met de deegroller elk plakje afzonderlijk uit met een halve eetlepel poedersuiker tot een langwerpige flinterdunne plak.

Het is de bedoeling dat de suiker in het deeg wordt gerold, want dan krijg je de meest krokante kattekoekjes.

Zorg voor voldoende poedersuiker op het werkvlak zodat het deeg niet vastplakt en draai de plak tijdens het uitrollen regelmatig om. Klop de overtollige poedersuiker van de uitgerolde plakken, leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze 8-10 minuten goudgeel en krokant in een oven van 180º.

Zabaglione

Zet een pan klaar waarvoor je een daarin passende schaal hebt (au bain-marie), vul de pan tot een derde met water en breng dit tegen de kook aan.

Draai het vuur laag.

Klop de eidooiers met suiker en marsala in de schaal door elkaar.

Zet de schaal in de pan met water (net tegen de kook aan) en blijf constant kloppen (circa 5 7 minuten) tot een luchtige maar stevige schuimsaus ontstaat. Beslist niet stoppen met kloppen, want dan veranderen de eidooiers in roerei. Als je snel kramp in je arm krijgt, gebruik dan de handmixer op de laagste stand.

Vul gekoelde cocktailglazen met granita, bedek dit met warme zabaglione en serveer met 2 kattekoekjes zo snel als je kunt.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.