Avatar

Eigen recept van... Dorothy Spijker

Amusante amuusjes

Anders, Hapje, 20 personen, Wereldkeuken

Laatst aangepast: 16 feb. 2006, 22:28 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • olijven

Bereiden

Oosterse krabsla met tomatenaspic

Voor de aspic:

6 lente-uitjes

1 teen knoflook

1 el olijfolie

4 dl tomatensap

1 el suiker

1 tl sambal

2 el gelatinepoeder

2 el koud water

2 el basilicum

1 el wittewijnazijn

Voor de krabsla:

1 rode peper

4 lente-uitjes

2 el koriander

250 g vers krabvlees

sap van 1 limoen

2 el olijfolie

zout

Snij de lente-uitjes en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uitjes en knoflook. Voeg tomatensap, suiker en sambal toe. Kruid met zout en peper, en laat 5 minuten zacht koken. Laat de gelatine enkele minuten weken in het water en verwarm dan op een laag vuur tot de gelatine is opgelost. Voeg de gelatine, basilicum en azijn toe aan het tomatenmengsel en giet het in een ondiepe schaal. Laat de aspic afkoelen en opstijven in de koelkast. Snij intussen de peper, lente-uitjes en koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de krabsla en kruid met zout. Verdeel de krabsla over Chinese lepels. Snij blokjes of steek vormpjes uit de aspic en leg ze op de krabsla.

Kooktijd: 20 minuten, plus enkele uren opstijven

----

Wodkazalm met rode biet en mierikswortel

100 g rode biet

1 el zeezout

1 tl suiker

½ dl wodka

1 el fijngehakte dragon

250 g zalmfilet zonder vel

Voor het mierikswortelschuim:

½ dl melk

50 g koude aardappelpuree

1 el mierikswortelsaus

1 dl room

1 eiwit

zout

Voor het slaatje:

1 Granny Smith-appel

1 venkelknol

sap van ½ citroen

1 el fijngehakte dragon

zout en witte peper

Rasp de biet en meng met alle overige ingrediënten, behalve de zalm. Leg de zalm in het mengsel. Wrijf de zalm goed in en laat 24 uur marineren in de koelkast. Verhit de melk in een pannetje en roer er de puree en mierikswortel door. Klop de room halfstijf en roer door de puree. Sla het eiwit stijf en spatel door het schuim. Kruid met zout en zet enkele uren koud weg. Snij de appel en venkel in dunne reepjes en besprenkel met het citroensap. Voeg de dragon toe en kruid met zout en peper. Haal de zalm uit de marinade en spoel hem onder de koude kraan. Dep de vis droog en snij in kleine blokjes. Verdeel de appel-venkelsla over kleine glazen, verdeel er de zalm over en werk af met het mierikswortelschuim.

Kooktijd: 40 minuten, plus enkele uren marineren

------

Mozzarella met olijvensalsa

Voor 20 hapjes:

25 g groene olijven

25 g zwarte olijven

3 zongedroogde tomaten

¼ tl korianderzaadjes

1 el kappertjes

raspsel van ½ citroen

2 el olijfolie

2 el extra vergine olijfolie

1 el citroensap

2 bolletjes mozzarella

enkele blaadjes basilicum

zwarte peper

Ontpit de olijven en hak ze fijn. Hak ook de tomaatjes fijn. Rooster de korianderzaadjes en maal ze grof. Meng alle ingrediënten en kruid met peper. Dep de mozzarella droog en scheur de kaas met de hand in hapklare stukjes. Leg de stukjes mozzarella in Chinese lepels en verdeel de olijvensalsa over de kaas. Snij het basilicum in flinterdunne reepjes en versier er de lepels mee.

Kooktijd: 15 minuten

---

Koude erwtensoep met eiermimosa

Ingrediënten

Voor 20 hapjes:

1 el olijfolie

2 sjalotten

¾ dl Noilly Prat

450 g diepvrieserwtjes

3 dl groentebouillon

2 eieren

sprietjes bieslook

zout en witte peper

Verhit de olie in een pan en fruit de gesnipperde sjalotten. Blus de pan met Noilly Prat en laat even inkoken. Voeg de erwtjes en bouillon toe, en kook de erwtjes gaar. Pureer de soep, voeg eventueel wat extra bouillon toe als de soep te dik is en giet door een zeef. Laat afkoelen. Kook de eieren 12 minuten en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Pel de eieren en duw ze door een fijne zeef. Kruid met zout en peper. Verdeel de soep over glaasjes of espressokopjes en werk af met de eiermimosa en sprietjes bieslook.

bron knack

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.