Avatar

Eigen recept van... Ria Olivier

'Duivekater', verz. door Maaike

Brood/sandwiches, Bijgerecht, 8 personen, Hollands

Laatst aangepast: 11 nov. 2019, 22:05 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 g bloem en ......

Bereiden

Men neemt aan dat de Duivekater of Scheenbeenbrood oorspronkelijk een offerbrood is geweest, dat in de periode tussen Sint Nicolaas en Driekoningen werd bereid. Tegenwoordig kun je bij gespecialiseerde bakkers het gehele jaar Duivekaters kopen.

-

500 g bloem

100 g suiker

75 g (room)boter

2 dl water

40 g gist

1 citroen

1 ei

1 tl zout

-

Rasp de schil van de citroen. Klop het ei los in een kommetje. Zeef de bloem boven een kom, maak er een kuil in doe daarin de gist, 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op. Klop met een vork tot een glad gistpapje, voeg dan de rest van het water toe en klop er ¼ van de bloem door. Meng het beslag 1 minuut en dek het af met wat van de overige bloem.

-

Zet de kom ongeveer 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed het deeg stevig 8 à 10 minuten tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf loslaat. Vorm van het deeg een bol en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten met plasticfolie afgedekt rijzen. Vet een bakplaat in.

-

Bestuif het werkvlak, de deegrol en uw handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40 à 50 centimeter lang met puntige uiteinden.

-

Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat dit 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 centimeter in en krul de ontstane repen naar binnen toe op. Kerf met een scherp mesje in het deeg figuurtjes. Bestrijk het deeg met los geklopt ei en laat het nog 15 minuten rijzen. Verwarm de oven 10-15 minuten voor op 200 graden Celcius.

-

Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25 à 30 minuten glanzend goudbruin.

-

Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.

Bronvermelding

Heimwee naar Holland

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.