Avatar

Eigen recept van... Leen de Vries

Gebraden reerug met basilicumsaus

Soepen, Hoofdgerecht, 8 personen, Hollands

Laatst aangepast: 27 jan. 2006, 21:37 | 20 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 kg reerug (1 stuks)
  • 250 g boter
  • 8 plakken vers spek (150 g)
  • zout
  • versgemalen peper uit de molen
  • en verder nog.........
  • 8 dl wildfond
  • 2 dl Chianti
  • 2 theel vers of gedroogde basilicum
  • 1 eetl grof gesnipperde prei
  • 75 g boter (echter heel koud)

Materialen

  • Braadslede, oven.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 225 gr.C.

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven.

Verhit boter in een pannetje en wacht tot het schuim vrijwel geheel is weggetrokken.

Maak de reerug droog met keukenpapier.

Schenk 1/3 deel van de boter in de ovenslede.

Leg de reerug in de ovenslede en de rest van de boter erover.

Beleg de hele rug met plakjes spek.

Schuif de ovenslede op het rooster in de oven.

Temper na 5 minuten de ovenwarmte tot 200 gr. C.

Oventijd ongeveer 20-25 minuten.

Bedruip het vlees regelmatig en zorg ervoor dat de plakjes op de rug blijven liggen.

Bestrooi 5 minuten voor het einde van de braadtijd de rug met wat zout en peper.

Neem de reerug na verstrijken van de braadtijd uit de ovenslede.

Leg op een snijplank en bedek het met aluminiumfolie.

Laat de reerug tenminste 10 minuten rusten.

Verwijder de braadboter uit de ovenslede.

Giet 1 - 1 1/2 dl kokend water in de ovenslede en roer alle aanbaksels van de bodem goed los.

Doe het vocht over in een pan en voeg de wildfond en de wijn toe.

Breng alles aan de kook.

Voeg de basilicum en de prei toe.

Laat alles indampen tot er niet veel meer dan 6 dl over is gebleven.

Zeef de saus door een van tevoren natgemaakte doek.

Breng de saus opnieuw aan de kook.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Klop vlak voor het opdienen de koude boter in gedeelten door de saus.

Neem wel tijdens het kloppen de pan met de saus van de warmtebron.

Snij de filets in 5 stukjes.

Leg de reerug op een voorverwarmde schaal.

Schik de de stukken rugfilet erop en schenk er wat saus over.

Leg daarna enkele takjes basilicum op het vlees.

Dien de rest van de saus apart op in een voorverwarmd sauskom.

Serveer er diverse wintergroenten en krokante aardappelkroketjes bij.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.