Avatar

Eigen recept van... Maartje Kroon

Gratin van meiraapjes en gehakt

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 15 minuten, Wachttijd 35 minuten, Bereidingstijd 20 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 23 jun. 2009, 11:04 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr aardappels
  • 2 el olie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gr gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 citroen
  • 1 kg meiraapjes
  • 200 gr feta
  • 2 dl room
  • 2 eieren

Materialen

  • Een grote ovenschotel en een vijzel of electrische koffiemolen om de specerijen te malen

Bereiden

Deze ovenschotel maakt gebruik van meiraapjes, waar ik nog nooit mee gekookt heb maar die er op de markt zo lekker fris uitzien! Je kunt er ook andere knol- of wortelgroenten voor gebruiken, maar ik weet niet of die dan ook zo heerlijk een beetje 'beet' houden - eventueel dus de oventijd aanpassen!

Laat je trouwens niet afschrikken door de totale voorbereidingstijd van dit gerecht. Je kunt een deel, of de hele ovenschotel, voorbereiden zodat hij 's avonds alleen nog maar in de oven hoeft.

Overigens smaakt dit gerecht ondanks de kruiden (ruikt heerlijk, zo vers gevijzeld!) redelijk mild, zodat zelfs mijn overbuurmeisje (die anders alleen rijst bij ons eet) ervan heeft zitten bunkeren.

Je kunt natuurlijk experimenteren met de kruiderij die in het gehakt gaat, maar overdrijf het niet, anders overschreeuwt het de subtiele smaak van de raapjes.

Kook de aardappelen gaar en stamp ze. Je hoeft er geen vocht aan toe te voegen: de puree doe je onderin de ingevette ovenschaal zodat het het vocht opvangt dat in de oven uit de meiraapjes loopt.

Fruit de fijngehakte knoflook en ui. Voeg het gehakt toe met de fijngemalen specerijen en bak het rul. Voeg daarna het citroenrasp toe. Doe dit mengsel in de ovenschaal bovenop de aardappelpuree.

Schil de meiraapjes en snijd ze in plaken van 1/2 cm. Kook ze in ruim water ongeveer drie minuten voor. Giet ze af (het kookvocht kun je bewaren om soep of risotto mee te maken) en spoel ze even koud af. Schik de plakjes dakpansgewijs op het gehakt in de ovenschaal. Even aandrukken zodat het oppervlak mooi glad wordt.

Pureer de feta met de room en het ei en schenk dit mengsel over de meiraapjes.

Bak het geheel 35 minuten in een tot 180 C voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin is (anders de laatste paar minuten de grill erop).

Bronvermelding

website Wat eten we vandaag

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.