Avatar

Eigen recept van... Ria Olivier

'Italiaans buffet', Suggesties van Jitske, 1

Anders, Buffet, 12 personen, Italiaans

Laatst aangepast: 05 nov. 2019, 23:48 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • allerlei ........

Bereiden

zie ook: Italiaans buffet, Suggesties van Jitske, 2

-

Mogelijke gerechten:

Zoals u zult begrijpen kan ik niet veel meer doen dan u een aantal suggesties aan de hand doen, met hier en daar een recept waar u op door kunt borduren.

-

Wist u dat de Italianen in principe alleen een aantal goede soorten (groene) olijfolie klaarzetten om over de gerechten te doen?

-

Mozzarella, tomaat en basilicum: een zomers trio in de kleuren van de Italiaanse vlag. Veel meer dan verse kruiden, groenten en een goede olijfolie heeft het onweerstaanbare kaasje niet nodig. U kunt het nog feestelijker maken door mooie karaffen te vullen met olie en daarin een tak rozemarijn en takjes tijm te zetten. Ook knoflookolie zal het goed doen. Mocht u toch dressings willen, dan raad ik u aan deze apart te serveren in schaaltjes. Een aanrader is deze ansjovissaus.

-

Basisrecept: 1 blikje ansjovisfilets, 2 dl olijfolie, wat wijn, citroensap, aceto balsamico en wat peper uit de molen. Pureer de filets met de staafmixer en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Heel eenvoudig maar zeer smaakvol in kleine hoeveelheden bij bijna alles.

-

Zoals u misschien al weet: olijfolie is een goed conserveermiddel. Dus kunt u allerlei dingen ver van tevoren klaarmaken, b.v. gekruide zwarte olijven. Koop een kilo goede zwarte olijven zonder pit, Turkse of Marokkaanse winkel? Ontdoe ze van alle vocht en doe ze in een schone glazen pot met deksel. Overgiet ze met olijfolie tot ze onder staan en voeg gedroogde kruiden toe. Een sieraad in uw keuken en na enkele weken weet u niet wat u proeft.

-

Gemarineerde groente: b.v. paddenstoelen. Fruit de paddenstoelen met wat sjalot en knoflook in olijfolie goudgeel, voeg een scheut wijn toe en laat even stoven op laag vuur. Laat afkoelen. Evenzo kunt u doen met gesneden lente-ui artisjokharten of gewone kleine uitjes.

-

Gegrilde groente: b.v. plakken aubergine plakken courgette. Paprika wordt in zijn geheel geroosterd. Snijd plakken van ± ½ cm. Vet een ovenblik in met olie. Leg de plakken erin en bestrijk ze aan 2 kanten met knoflookolie. Gedurende ± 15 minuten onder een hete grill. De plakken 1 keer draaien. Neem alleen gekleurde paprika's. Leg een aantal in een ingevette ovenschotel. Zet ze onder de hete grill en draai ze enkele keren tot ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Laat ze afkoelen en haal de huid eraf.

-

Verdeel ze in partjes en vang de sappen op en schenk dit erover, op de schalen. Ook tomaten, paddenstoelen en b.v. uien kunt u grillen. Laat deze heel en vul ze eventueel.

zie vervolg Suggesties van Jitske, 2 in dit kookschrift.

Bronvermelding

Jitske v.d. Meer

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.