Avatar

Eigen recept van... Annelini D'Angelo

Gravad lax en andere feest hapjes

Anders, Buffet, 6 personen, Wereldkeuken

Laatst aangepast: 19 nov. 2017, 10:47 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • zalm

Bereiden

Om te beginnen de gravad lax, want die heeft een paar dagen rusttijd nodig.

Huisgemaakte gravad lax

2 staartfilets van zalm, met huid, graatloos, ongeveer 500-700 gram per stuk

30 gram verse dille

60 gram zeezout

30 gram tafelsuiker

1 eetlepel witte peper uit de molen

Vraag aan de visman om de staartfilets van zijn grootste zalm met de huid er nog aan te fileren en de graten te verwijderen. Was de stukken vis en dep ze droog.

Knip het dillegroen fijn. Meng zout, suiker, peper. Leg een stuk vershoudfolie in de ovenschaal, laat de lengte aan beide kanten dubbel uitsteken. Bestrooi de bodem van de ovenschaal met een kwart van het zoutmengsel. Leg een zalmfilet met de huidzijde naar beneden in de schaal. Verdeel weer een kwart (nu een derde) van het zoutmengsel over de zalmfilet en verdeel daarover al het dillegroen. Bestrijk de vleeskant van de tweede zalmfilet met de helft van het nu overgebleven zoutmengsel en leg deze op de zalmfilet in de schaal, maar met de huidzijde naar boven. Leg de dunne kant van deze filet op de dikke van de onderste, zodat het geheel ongeveer even dik wordt overal. Strooi de rest van het zoutmengsel er over. Dek de zalm af met het overhangende vershoudfolie en leg er een plankje op. Zet op dit plankje een gewicht (baksteen) en marineer de vis, afhankelijk van de dikte, 24 tot 48 uur in de koelkast. Of, naar smaak, langer, maar nooit langer dan 8 dagen. Keer het geheel iedere 8-12 uur. Schenk voor het aansnijden de zoute marinade af. Snijd de zalmfilets van de huid en snijd ze in 2-3 mm dikke plakjes.

Kooktip:

natuurlijk kan dit recept ook gemaakt worden met zalmforel of regenboogforel. De filets worden dan dunner en dus de marinadetijd wat korter.

Kooktip:

de Zweden houden wel van een drupje alcohol, dus besprenkel de zalmfilets voor het marineren elk met 1-2 eetlepels wodka of gin.

Met tomatentapenade en gerookte ham

1 pak spinazietortilla¿s

200 gram tomatentapenade

150 gram dungesneden gerookte rauwe ham

150 gram rucolapesto

30 gram rucola

Bestrijk de tortilla¿s met tapenade, beleg ze elk met 2 plakjes rauwe ham achter elkaar. Bestrijk de ham met rucolapesto en verdeel er nog wat rucola over. Rol de tortilla¿s vanaf een zijkant strak op. Verpak de tortilla¿s tot gebruik in vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Snijd ze vlak voor het serveren in mooie plakjes en leg ze plat op een schaal.

Met blauwe kaas en spinazie

1 pak tomatentortilla¿s

200 gram pijnboompitjes

2-3 eetlepels notenolie

zeezout

200 gram magor (roomkaas van mascarpone en gorgonzola)

150 gram gewassen verse spinazie

Verhit een steelpan met dikke bodem droog voor en rooster hierin de pijnboompitjes al omschuddend goudbruin. Hak of druk met een vijzel de pijnboompitjes tot een soort pasta en roer deze wat dunner met notenolie. Breng de pasta op smaak met wat zeezout. Bestrijk de tortilla¿s met magor en pijnboompitjespuree en dek de laag af met verse spinazieblaadjes. Rol de tortilla¿s strak op. Verpak de tortilla¿s tot gebruik in vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Snijd ze vlak voor het serveren in mooie plakjes en leg ze plat op een schaal.

Kooktip:

bij natuurwinkels zijn, naast pindakaas, tal van andere soorten notenkaas te vinden. Probeer bijvoorbeeld amandelpasta. Of gemengde notenpasta.

Poffertjes met roomkaas en gravad lax

1 pak gebakken poffertjes (bij voorkeur ongezoet)

100 gram roomkaas

250 gram plakjes gravad lax

dille-mosterdsaus

Bestrijk de poffertjes met een likje roomkaas en leg op elk een stukje gravad lax met een klein schepje dille-mosterdsaus.

Kooktip:

natuurlijk moet dit hapje eigenlijk gemaakt worden met ¿blini¿s¿, poffertjes of plaatkoekjes uit de Russische keuken. Ze zijn hier wel te vinden bij delicatessenwinkels, maar niet overal en dus ook niet gemakkelijk. Bak eventueel zelf poffertjes met behulp van een pak poffertjesmix. Of maak ze zelf:

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.