Avatar

Eigen recept van... Ria Olivier

'Willem-Alexander en Máxima eten in Marokko...' 2, van Daphne

Hartige Taarten, Hoofdgerecht, 6 personen, Mediterraan

Laatst aangepast: 13 jan. 2020, 12:15 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer 2 kg en ......

Bereiden

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren afgelopen week voor een officieel bezoek in Marokko en zullen daar uiteraard getrakteerd zijn op allerlei heerlijke lokale lekkernijen. En wellicht waren die geïnspireerd op de kookkunsten van de tv-legende Choumicha. Dagelijks kijken miljoenen Marokkanen naar de Arabische Nigela Lawson.

Bastella ba djaje beldi (pastilla met kip)

-

Nodig voor 6 tot 8 pers. voor de kip: 1 kip van ongeveer 2 kg, 4 grote uien, 1 bos fijngehakte koriander, 2 bossen fijngehakte peterselie, 1 eetl poedersuiker, 1 tl zout, ¼ tl nootmuskaat, ¼ tl gemberpoeder, ¼ tl saffraanpoeder, 1 tl kaneelpoeder, ½ tl gemalen peper, 1 glas water, - 10 eieren, ½ glas arachide- of zonnebloemolie.

-

Nodig voor de amandelpaté: 400 g gepelde amandelen, 100 g poedersuiker, ½ tl kaneelpoeder, 2 eetl oranjebloesemwater en ½ tl Arabische gom (allebei te koop bij speciaalzaak of Marokkaanse winkel).

-

Nodig voor de taart: 30 vellen filodeeg (bladerdeeg kan ook), 200 g gesmolten boter, 2 eidooiers, 100 g poedersuiker, 1 tl kaneelpoeder.

- --

Begin met de ingrediënten voor de bereiding van de kip. Neem een kom, doe er het glas water in en strooi daar de volgende kruiden in: poedersuiker, zout, nootmuskaat, gemberpoeder, saffraanpoeder, kaneelpoeder en peper. Wrijf de kip ermee in en laat intrekken.

-

Hak de uien en fruit ze in een half kopje olie in een braadpan. Voeg de peterselie en de koriander toe. Doe daarna de kip in de pan en bak deze tot hij gaar is.

-

Als de kip klaar is, neem deze uit de pan en laat de rest van het vocht inkoken op het vuur en blijf ondertussen roeren. Been ondertussen de kip uit. Als al het water verdampt is, voeg de eieren onder gelijkmatig roeren toe. Voeg daarna de kip aan het eimengsel toe en laat het geheel afkoelen.

-

Bereid nu de amandelpaté. Bak de amandelen goudbruin in een koekenpan met eventueel wat olie. Hak ze vervolgens fijn in bijvoorbeeld een vijzel. Voeg de poedersuiker, het kaneelpoeder, de eetlepels oranjebloesemwater en de Arabische gom toe. Vet een ronde ovenschaal of vorm in met boter en bedek de bodem met 2 lagen filodeegbladeren op zo'n manier, dat het deeg een stukje over de rand hangt.

-

Schep de eerste laag bestaande uit de kipvulling op het filodeeg. Dek dat weer af met twee lagen filodeeg, weer een stukje over de rand. Schep de volgende laag bestaande uit de amandelpaté in de vorm en dek die eveneens af met twee lagen filodeeg. Herhaal dit een paar keer tot de kip- en amandelvulling op zijn. Dek het geheel tenslotte af met nog twee lagen filodeeg. De uitstekende lagen van het deeg onder de pastilla vouwen alsof u een deken instopt.

-

Neem een kwastje en strijk het eigeel op de bovenkant van de pastilla en laat het geheel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden garen (de pastilla moet er glanzend uitzien).

-

Voor serveren (warm of koud) de pastilla met poedersuiker en kaneel bestrooien.

-

verzameld door Daphne van Dijk, Telegraafpagina Etenengenieten. Dit recept is van enige tijd geleden.

Bronvermelding

Daphne van Dijk

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.