Avatar

Eigen recept van... Jack Saarloos

De Bal der Ballen (de beste gehaktballen)

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 10 minuten, Wachttijd 30 minuten, Bereidingstijd 50 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 29 nov. 2017, 15:46 | 15 keer bewaard

Ingrediënten

  • 225 g half-om-halfgehakt
  • 225 g rundergehakt
  • 2 sneedjes (oud) witbrood
  • 4 el melk
  • 1 ei
  • 80 g ui
  • zout
  • 1,5 el grove mosterd
  • gemalen peper
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el ketjap manis
  • 1/4 tl foelie
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 2 el bloem
  • nootmuskaat
  • 50 g boter

Materialen

  • Grote braadpan met deksel (minimaal 22 cm). Het resultaat is volgens Giphart de Traditionele Ouderwetse Klassieke Hollandse Basisgehaktbal Van Pappie, Moeder, Oma en De Librije. Dit is zijn recept met kleine aanpassingen van mijzelf. Deze aanpassingen hebben geen betrekking op de ingredIënten (behalve precisering van gewicht/hoeveelheid van ui, foelie en gehaktballen) en noemen wel kerrie en zout als toe te voegen ingrediënten (deze worden wel genoemd in Gipharts ingredIëntenlijst, maar niet in zijn bereidingsvoorschrift). Citaat Giphart:..een steekproef van twaalf traditionele gehaktbalrecepten....Bij het bepalen van Het Ideale Gehaktbalrecept heb ik vervolgens alle ingrediënten geschrapt die maar één keer werden genoemd, en van de rest heb ik geprobeerd het gemiddelde te bepalen. Vervolgens heb ik van alle recepten geprobeerd een universeel voorschrift te maken.

Bereiden

Snijd de korsten van het brood en versnipper het brood met een mes, vingers of in de keukenmachine. Doe de melk bij het brood. Prak er het ei doorheen. Versnipper de ui en fruit de snippers kort aan in wat boter. Kneed gehakt, broodmengsel, gefruite uisnippers, cayennepeper, ketjap, mosterd, zou, kerriepoeder en nootmuskaat tot een egale massa. Laat dit minimaal een half uur in de koelkast rusten. Draai 8 ballen van van ca. 80 g (ca. 5 cm.). Bestrooi deze met versgemalen peper en de bloem. Verhit de boter in een grote braadpan en braad de ballen rondom bruin aan op laag vuur. Giet vervolgens de vleesfond erbij, samen met 1/4 tl foelie. De braadtijd is ongeveer 45 minuten op een laag vuur met deksel schuin op de pan (of met gesloten deksel op een sudderplaatje). Af en toe keren. Serveer evt. met grove mosterd.

Tip: bind de gezeefde saus met allesbinder of met maïzena aangelengd met water.

Bronvermelding

Ronald Giphart in de Volkskrant

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.