Avatar

Eigen recept van... Leen de Vries

Couscous uit Marokko

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wachttijd 150 minuten, Bereidingstijd 30 minuten, Mediterraan

Laatst aangepast: 27 okt. 2005, 01:12 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • 125 g kikkererwten
  • 500 g (schouder)lamsvlees
  • 2-3 kippepoten met dij
  • 2 uien
  • 2 teen knoflook
  • 3 tak peterselie
  • 3 tak selderij
  • 3 dunne preien
  • 200 g winterwortel
  • 3 blad laurier
  • 1 theel saffraanpoeder
  • 1 theel zwarte peperkorrels
  • 200 g sperzie- of snijbonen
  • 1 citroen
  • 60 g rozijnen
  • 1 theel oregano
  • 1 theel komijn
  • 300 g couscous (gierst)

Bereiden

De kikkererwten gedurende 1 nacht weken.

Het lamsvlees in blokjes van 2 cm snijden.

De uien en knoflook pellen en grof hakken.

De winterwortel schrappen en in stukjes hakken.

In een grote soeppan 2 liter water aan de kook brengen met het lamsvlees, de kip, alle gesneden groenten, laurier, saffraan, gekneusde peper en zout.

Alles ca. 1 uur laten sudderen.

Dan de afgespoelde en gebroken snij- of sperciebonen toevoegen, in plakjes gesneden citroen, rozijnen en kikkererwten.

Op smaak brengen met oregano en komijn en weer 1 uur zacht laten koken.

Intussen de couscous in een metalen zeef of fijne vergiet doen en al roerende in gedeelten 2 - 3 dl. iets gezouten water erover gieten, tot de couscous opzwelt in ca. 15 minuten.

Het vergiet in een pan met laag kokend water hangen en in 1/2 uur gaar stomen.

Met een vork de aaneengeklonterde balletjes coucous uit elkaar drukken en af en toe omroeren.

De bouillon met inhoud overdoen in een voorverwarmde schaal, maar de laurier, citroen, peterselie en selderij eruit verwijderen.

De couscous er apart bij opdienen. Ieder kan een paar lepels couscous op zijn bord scheppen en naar behoefte vlees, groenten en bouillon daaraan toevoegen.

Moet het pikanter zijn ?

Doe er een lepeltje harissa (een pasta van Spaanse pepers) bij, dit smaakt er heerlijk bij.

Schenk er een stevige Noordafrikaanse wijn bij of een Franse Bordeaux.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.