Avatar

Eigen recept van... Ineke Oord

Spätzle

Pasta, Bijgerecht, 4 personen, Anders

Laatst aangepast: 18 aug. 2008, 14:20 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 270 gr bloem
  • 1/2e tl zout
  • 3 eieren
  • 100 ml mineraalwater (met bubbels)
  • scheutje olie bij deeg (evt ook in kookwater)

Materialen

  • In de betere keukenwinkels in Nederland en in warenhuizen in Duitsland zijn handige hulpmiddelen te koop om Spätzle te maken, zoals de Spätzle Hobel en de Spätzle Blitz van Fissler. Deze laatste is een ronde platte schaal met ronde gaatjes van ca 0,75 cm. Deze zet je op een pan met kokend water en met de bijgeleverde spatel wrijf je frummeltjes deeg door de gaatjes rechtstreeks het kokende water in. De echte Hausfrau maakt ze van een iets dikker deeg, en snijdt ze met de hand. Een goede keukenmachine of een mixer is wel erg handig om een mooi glad deeg te krijgen. Maar eigenlijk met het met een houten lepel.

Bereiden

Zeef het meel boven de kom, en doe alle ingrediënten bij elkaar. Begin echter eerst met de helft van het water. En roer net zo lang tot je een mooi glad deeg hebt. Het moet van je lepel af blijven glijden en je moet grote bellen krijgen bij het kloppen van het deeg.

Breng een pan met ca 2 l water met een scheutje olie aan de kook. Maak de Spätzle met de Spätzle-hobel of Spätzle-Blitz direkt boven de pan, of snijdt ze met de hand in sliertjes en laat ze koken tot ze boven komen drijven. Giet de spätzle af en serveer.

Lekker met een klontje boter en evt verse groene kruiden en/of geraspte kaas. Ook even aanbakken in een pan met boter of olie is heel lekker.

Serveren kan met veel verschillende gerechten, heb twee toegevoegd:

- varkenslapjes met prei en champignons (zie recept)

- Kalfsstoofvlees met champignons (zie recept)

Dit recept voor spätzle kan ook:

300 gr bloem

4 eieren

zout

beetje water

Roer de ingrediënten tot een dik beslag, en laat het een halfuurtje rusten. Kook een ruime pan water met zout. Duw het deeg met een pollepel door een vergiet in de pan, of gebruik een spatzler (te koop in Duitsland, heel handig apparaat), waarmee je het deeg boven de pan over een soort rasp haalt. De bedoeling is dat het deeg in vlokjes in het hete water valt, en daar kookt. Zo gauw de vlokjes komen bovendrijven zijn ze gaar. Schep ze met een schuimspaan uit het water, en houdt ze warm. Roer er desgewenst een klontje boter door.

Bronvermelding

Internet

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.