Avatar

Eigen recept van... Frans de Groot

Aardappelpuree

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Bereidingstijd 45 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 07 jun. 2011, 17:53 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • grof zeezout
  • 125 gram boter
  • 3 dl volle melk
  • 2 el fijngesneden bieslook

Materialen

  • Pureeknijper (Ikea)

Bereiden

Aardappelen schoon borstelen en in ruim kokend water met zout in 20-30 min.gaar koken. Aardappelen afgieten. Aardappelen iets laten afkoelen en schil verwijderen. Aardappelen door pureeknijper duwen en puree op heel zacht vuur al roerende met houten lepel laten drogen (pas op voor aanbranden). Boter in gedeelten door aardappelpuree roeren. Hierbij steeds goed roeren. met houten lepel zodat boter goed wordt opgenomen. Melk aan de kook brengen en in gedeelten door puree roeren tot deze zeer luchtig is. Pas op! Voorzichtig de melk erbij doen anders wordt het aardappelpap. Voor serveren bieslook door of over de puree doen.

Trek de schillen van de aardappelen af als ze nog heet zijn: van koude aardappelen kun je geen goede puree maken. Als je dat te moeilijk vind, moet je ze maar schillen voor het koken. Gebruik ook dan niet te veel water. De aardappelen mogen net niet droog komen te staan als ze gaar zijn. Na het hete schillen volgt het, liefst ook hete, pureren. Ik zal de verschillende instrumenten kort de revue laten passeren. Ten eerste is daar de oude stamper. Heel goed voor stamppotten en met hard werk en goed opletten ook aardig voor een mooie puree, maar er blijft altijd de mogelijkheid dat er harde stukjes overblijven, vooral met vaster kokende aardappelrassen. Dan is de pureeknijper een beter apparaat, mijn voorkeursinstrument. Een soort grote knoflookpers waarmee een behoorlijke hoeveelheid in één handbeweging tot mooie, fijne puree wordt gedrukt. Er zijn ook moderne plastic versies van, naast de vertinde ijzeren, van aluminium of roestvrij staal. De mijne heb ik gekocht bij IKEA. Gebruik nooit, nooit een snel draaiende foodprocessor, staafmixer voor de puree. Voor je het weet heb je te lang gedraaid en lijkt de puree door agglutineren van de aardappelen meer op taai brooddeeg of behangselplak dan op iets anders. Je kunt ook Kruidige Aardappelpuree maken door ipv boter en bieslook een pakje van 60 gram roomkaas met kruiden erdoor roeren. Al roerend zoveel melk toevoegen tot de puree smeuïg is. En dan 3 in fijne ringetjes gesneden bosuitjes en 2 takjes fijngesneden basilicum erdoor scheppen. Puree op zacht vuur al roerend nog ca. 2 minuten goed doorwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Voor een feestelijk etentje tover je de kruidige aardappelpuree om tot grappige nestjes. Maak de puree volgens recept en snipper de bosuitjes heel fijn en roer er 1 ei door. Doe de puree over in een spuitzak met een grove kartelmond. Spuit de puree in ringen van ca. 5 cm op een ingevette bakplaat. Laat de nestjes in een voorverwarmde oven van 200 graden in 35 min lichtbruin bakken.

Bronvermelding

www.goedkoken.nl

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.