Aardappelgratin
Anders, Bijgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 25 minuten, Wachttijd 30 minuten, Wereldkeuken
Laatst aangepast: 21 jan. 2010, 16:45 | 21 keer bewaard
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 0,8 l slagroom
- 125 gr geraspte belegen kaas
- 1 takje verse tijm
- 2 à 3 teentjes knoflook
- zout
- vers gemalen peper (wit en/of zwart)
- nootmuskaat
- boter
Materialen
- hapjespan, schuimspaan, oven, ovenvaste schaal.
Bereiden
1. Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Pel de knoflook en hak ze fijn.
2. Doe de aardappelplakjes in een hapjespan. Voeg knoflook, slagroom, peper, snufje nootmuskaat en de tijm toe. kunt ook gedroogde tijm (ca. 1/2 theelepel) gebruiken. Kook de aardappelen in 10 tot 15 minuten redelijk gaar.
3. Vet een ovenvaste schaal in met de boter. Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan uit de slagroom en verdeel ze in de schaal. Verwijder het takje tijm.
4. Kook de slagroom nog ca. 3 minuten in.
5. Schenk de slagroom over de aardappelplakjes. De hoeveelheid toegevoegde slagroom moet voldoende zijn om de aardappelplakjes niet uit te laten drogen in de oven. Indien u teveel slagroom in de ovenvaste schaal giet blijft de gratin erg nat en drijft uit op het bord.
6. Bestrooi het geheel met kaas.
7. Plaats de schaal in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden) en laat de schotel in ca. 20 minuten door en door warm en goudbruin worden.
Bronvermelding
Bron onbekend