Extra lekkere appeltaart

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Voorbereidingstijd 30 minuten, Bereidingstijd 75 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 09 apr. 2006, 15:21 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 g (licht-)bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 snufje zout
  • 150 g harde margarine of boter in kleine stukjes
  • 2 eieren
  • 3/4 kg appels
  • 1 el citroensap
  • 3 el rozijnen
  • 2 el kaneel
  • bloem (o.a. om te bestuiven)
  • 10 g boter of margarine voor invetten
  • 50 g amandelspijs of geconfijte gember

Materialen

  • sprinvorm (doorsnee 24 centimeter), beslagkom, mixer met deeghaken, deegroller, kwastje

Bereiden

Meng de bloem, bakpoeder, 100 g basterdsuiker, de vanillesuiker, kruidnagelpoeder en het zout. Maak laagjes van het bloemmengsel, boter en 1 ei. Mix eerst op een lage stand en later op hoog tot een iets korrelig deeg. Kneed dit met de hand tot een deegbal, zorg dat er geen stukjes boter meer inzitten. Verdeel deze in drie stukken, het eerste stuk is ruim de helft, het tweede ongeveer een kwart van het deeg. Leg deze drie stukken van verschillende grote in de koelkast.

Schil de appelen en snijd ze in stukjes, je moet ongeveer 500 g appelstukjes overhouden. Meng de appels met het citroensap, rozijnen, kaneel, 1 el bloem en de rest van de suiker en zet ook koud. Klop het tweede ei los met een beetje koffiemelk of water, meng de helft hiervan door de marsepein. OF Snijd de geconfijte gember klein.

Vet de vorm in en bestrooi deze met bloem. Bestrooi ook het werkvlak en de deegroller met bloem. Haal het grootste stuk deeg uit de koelkast, vorm het tot een cirkel en rol deze uit ter grote van de bodem van de springvorm. Bekleed die ermee en zet in de koelkast. Rol vervolgens het op-één-na-grootste stuk uit tot rand en leg op z'n plek. Bestrooi de bodem met bloem, verdeel het spijsmengsel of de gember erover, bestrooi ook met bloem en verdeel de vulling erover. Zet weer terug in de koelkast en rol van het laatste stukje deeg dunne repen, verdeel die over de vulling en maak ze aan de rand vast. Bestrijk de bovenkant van de taart met de rest van het losgeklopte ei.

Bak de taart in ongeveer 1 1/2 uur op 150-160 bruin en gaar. Het eerste half uur de deur niet openen!

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.