Speculaaskruiden / Koekkruiden (zelf maken)

Anders, Hapje, 20 personen, Slank, Voorbereidingstijd 10 minuten, Hollands

Laatst aangepast: 08 apr. 2012, 14:38 | 113 keer bewaard

Ingrediënten

  • 40 gr Kaneel (= 8/8)
  • 10 gr Nootmuskaat (= 2/8)
  • 5 gr Kruidnagel (= 1/8)
  • 5 gr Kardemom (= 1/8)
  • 5 gr Witte Peper (= 1/8)
  • 5 gr Korianderzaad (= 1/8)
  • 5 gr Gemberpoeder (= 1/8)
  • 5 gr Anijszaad (= 1/8) *
  • 5 gr Foelie (= 1/8) *

Materialen

  • Mengschaaltje. Maatlepelsetje (genoemde hoeveelheden zijn misschien wat veel, vandaar dat de verhoudingen zijn vermeld. Erg handig is een 'maatlepelsetje' met daarin lepeltjes voor 1/8, 1/4, 1/2 en 1 theelepel).

Bereiden

Kant-en-klare speculaaskruiden zijn vaak alleen rond sinterklaas te koop, en dan zijn ze vaak snel uitverkocht. Het is echter eenvoudig zelf te maken.

.

Op internet zijn erg veel verschillende recepten te vinden, met een verschillende samenstelling en variƫrend van mild tot scherp. Ze bevatten echter allemaal minimaal kaneel, kruidnagel en nootmuskaat (of foelie). Dit recept is een mix van alle varianten. Je kunt het naar wens aanpassen, maar wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel !

.

Kruiden goed mengen.

.

ALTERNATIEVE RECEPTEN

Alternatief 1 (scherp)

30gr Kaneel

4gr Nootmuskaat

4gr Kruidnagel

1gr Kardemom

2gr Witte Peper

2gr Gemberpoeder

.

Alternatief 2 (Mild)

30gr Kaneel

8gr Kruidnagel

2gr Kardemom

3gr Gemberpoeder

8gr Foelie

.

Alternatief 3

30gr Kaneel

10gr Nootmuskaat

10gr Kruidnagel

5gr Witte Peper

5gr Korianderzaad

5gr Anijszaad

.

Alternatief 4

30gr Kaneel

10gr Nootmuskaat

10gr Kruidnagel

10gr Foelie

.

Alternatief 5

30gr Kaneel

15gr Nootmuskaat

8gr Kruidnagel

2gr Kardemom

.

*** OPMERKINGEN ***

* Van alle ingrediƫnten het gemalen product gebruiken.

* Wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel.

* Anijs en foelie is moeilijk verkrijgbaar en kan evt. weggelaten worden.

* Milder: witte peper weggelaten, nootmuskaat vervangen door foelie (foelie is het vlies dat rond de noot van de nootmuskaat zit en is milder van smaak).

Bronvermelding

Eigen recept (alternatieve recepten van internet)

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.