Avatar

Eigen recept van... Ria Olivier

'Bourg-en-Bresse -kip', van Janneke - Tour Culinair

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans

Laatst aangepast: 03 apr. 2019, 21:20 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • Bressekip van een kleine twee kg .....

Bereiden

In Nederland worden Bresse-kippen verkocht bij De Betere Poelier. Schrik niet van de gevederde kop en blauwe pootjes die nog aan het kippenlijf zitten. Die zijn om gesjoemel te voorkomen. Schrik ook niet van de prijs. We hebben het hier over de kip der kippen.

-

Kun je geen Bressekip vinden of vind je hem veel te duur? Maak onderstaand recept dan met de beste kip die je wél kunt kopen, bijvoorbeeld een Kemper Landhoen of anders een merkloze bio-kip. Het zoutdeeg is een vondst van de Franse sterrenkok Joël.

-

Voor 3 à 4 personen:

1 Bressekip van een kleine twee kg, panklaar (vraag eventueel aan de poelier of hij de kop en pootjes eraf snijdt)

1 kg grof zeezout

1 kg witte bloem + extra

3 (liefst biologische) kippenlevers

een takje rozemarijn

een blaadje laurier

-

Verwarm de oven voor op 150 graden. Kneed in een kom de bloem met het zeezout en ongeveer 100 ml koud water tot een deeg. Bestuif het werkvlak met bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller - niet te dun, maar net genoeg om er de kip mee te kunnen inpakken. Bestrooi de buikholte van de kip met zout en versgemalen peper (dus niet de buitenkant) en stop er de kippenlevers en kruiden in.

-

Pak de kip in in het zoutdeeg. Zorg daarbij dat het deeg de kip hermetisch afsluit; de uiteinden plak je aan elkaar met wat water. Leg de kip in een ovenschaal en laat haar anderhalf uur in de oven. Laat haar buiten de oven een kwartier rusten om het vlees te laten ontspannen.

-

Leg de kipmummie op een snijplank en zet hem zo op tafel. De keiharde zoutkorst ga je te lijf met een groot, gekarteld mes of desnoods met een hamer en bijtel. Bron: Nrc weblog/kokenetc -Janneke Vreugdenhil

Bronvermelding

lees boven

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.