Avatar

Eigen recept van... Monique Diederen

Gebak : Citroentaart

Gebak, Bijgerecht, 6 personen, Voorbereidingstijd 20 minuten, Wachttijd 5 minuten, Bereidingstijd 20 minuten, Frans

Laatst aangepast: 10 mei. 2007, 15:09 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 2 stuks eierdooiers
  • 2 eetlepels koud water
  • 50 gram witte chocolade
  • 100 gram boter
  • 2 stuks citroenen
  • 1 stuks limoen (SAP EN SCHIL)
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 100 gram poedersuiker
  • 25 gram vanillesuiker
  • 3 stuks eieren

Bereiden

Citroentaart (naar Bocuse).

Deeg voor de blind gebakken taartbodem van 30 cm doorsnede

Roer de boter, suiker en het zout door elkaar tot een romig geheel.

Voeg de eidooiers en de bloem toe. Meng het geheel tot grof broodkruim en doe daarna het water erbij.

Maak er in zo weinig mogelijk handelingen (dan blijft de bodem mooi zanderig) een homogene deegbal van.

Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koeling.

Snij het deeg in dunne plakken (0,5 cm) en leg als een puzzel in het bakblik.

Druk alle delen aan elkaar vast en maak een strakke hoek met je duim bij de opstaande randen.

Leg het blik nu zo’n tien minuten in de vriezer en bak hem daarna dan 12 minuten (soms een paar minuten langer) in een

voorverwarmde oven op 180˚ C (standje 4) totdat ‘ie gaar en licht gebruind is (halverwege begint de bodem te bollen, prik

er dan met een scherp mes even een klein gaatje in, hij zal dan inzakken).

Laat 5 minuten afkoelen. Smelt de witte chocola au bain-marie en smeer vervolgens met een pannenlikker een dun laagje over de bodem.

Het geheel nog even in de koelkast laten afkoelen en dan is de bodem klaar om gevuld te worden met de citroencrème.

Crème:

100 gr boter

2 citroenen (sap en schil)

1 limoen (sap en schil)

2 eetlepels creme fraiche

100 gr poedersuiker

25 gr vanillesuiker

3 eieren

Oven op 125 ºC voorverwarmen. Citroen en limoen wassen, goed drogen, schil raspen en daarna persen en apart houden.

In een kom de zachte(!) boter(evt smelten), suiker, eieren en crème fraiche goed door elkaar roeren tot een mooi glad geheel .

Rasp en sap er door roeren. Bodem in de oven (halverwege) zetten en vervolgens de citroencrème er voorzichtig in gieten tot net onder de rand.

Na 35 minuten is de crème gestold. Taart een uur laten afkoelen(buiten de koelkast) en daarna nog een uurtje in de koelkast.

Drink er bijv. een gekoelde Floc de Gasgogne (zoetige dessertwijn) bij.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.