Avatar

Eigen recept van... Monique Diederen

Pom

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 30 minuten, Bereidingstijd 120 minuten, Wereldkeuken

Laatst aangepast: 02 mei. 2007, 20:55 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 zakjes ontdooide, geraspte pomtayer*
  • 1 bos bleekselderij
  • 1 flinke bos bladselderij
  • 4 grote uien
  • 6 stuks sinaasappels
  • 2 stuks citroenen
  • 6 grote bouilonblokjes (kip)
  • 2 blikjes gepelde tomaten
  • 1POT pot piccalilly
  • 1 beetje zout en peper naar smaak
  • 2 kilo kippenbouten of kipfilet
  • 0,5 liter zonnebloemolie
  • 1 eetlepel suiker indien gewenst
  • 1 teentje knoflook indien gewenst

Materialen

  • grote ovenschaal

Bereiden

Pom

Voorbereiding

Ontdooi de zakjes pomtayer een hele dag buiten de koelkast

Kip

Was de kip en droog de stukjes af met keukenpapier.

Bak ze een voor een bruin in hete zonnebloemolie en schep ze uit de pan.

Snijd de uien en bleekselderij, plus blad, in kleine blokjes en start met roerbakken.

Voeg na 7 minuten de gepelde tomaten toe en kook het geheel tien minuten onder regelmatig roeren gaar.

Voeg de bouillonblokjes en de suiker toe en maak het geheel af met de gemalen zwarte peper. Laat de gebakken kip in de tomatensaus 30 minuten garen. Dit geheel mag best stevig hartig smaken omdat het de basis vormt voor de pomtayer (soms lukt dat niet alleen met bouillonblokjes, voeg dan naar smaak een snufje zout toe).

Snijd ondertussen de bladselderij in hele fijne stukjes en pers de sinaasappels en de citroenen uit.

Pomtayer

Meng de pomtayer uit de zakjes in een grote schaal met de piccalilly, bladselderij en het mengsel van sinaasappel en citroensap.

Voeg, als de kip gaar is, de helft van de saus bij de gemarineerde pomtayer en breng zo met de saus het mengsel op smaak.

Bereiding van de pom

Beboter de pomblik of ovenschaal en plaats een laagje pomtayer in de blik. Doe nu, in een tweede laag, alle kip en wat saus erbovenop. Daarna weer een dikke laag pomtayer. Druk de substantie goed aan en maak de bovenkant van de pom af met een laagje saus. De saus bovenop is belangrijk want dan ontstaat een bruine korst als de pom gaar is.

Prik na 1,5 uur met een vork of mes in de pom, komt er een lichtbruine/goudgele substantie uit dan is het gaar.

Duur: 0,5 uur op 220 graden daarna 1 uur op 180 graden.

Jus

Zorg dat je voldoende saus overhoudt om als jus bij de rijst te serveren.

Tip: gebruik voor het aanbraden en voor het bereiden van de kip voldoende zonnebloemolie om, als alle ingrediƫnten zijn toegevoegd, een royale hoeveelheid saus voor de pom en voor de jus beschikbaar te hebben.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.