Avatar

Eigen recept van... Monique Diederen

Gratin dauphinois

Anders, Bijgerecht, 6 personen, Voorbereidingstijd 20 minuten, Wachttijd 20 minuten, Bereidingstijd 120 minuten, Frans

Laatst aangepast: 21 jan. 2010, 15:35 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 80 gram boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lietr volle melk
  • 20 cl crème fraiche
  • 1 beetje verse nootmuskaat
  • 1 beetje grof zeezout

Materialen

  • ovenschaal die in en grotere ovenschaal past met een laagje water

Bereiden

Bereiding:

Knoflook schoonmaken en, aardappelen schillen en snijden 2 tot 3 mm dik (of met een mandoline plakjes raspen)

Oven voorverwarmen tot 150°C.

Doe de melk (koud) in een grote pan, en voeg toe één gesneden knoflookteen, de aardappelen en 1 eetlepel met grof zeezout toe.

Breng de melk aan de kook, en vervolgens nog eens 20 minuten laten koken.

Smeer de ovenschotel in met de tweede knoflookteen en de boter.

Doe de aardappelen, nootmuskaat, peper in de ovenschotel, en voeg hieraan toe een beetje van de melk waarin de aardappelen hebben gekookt, tot ongeveer de helft van de ovenschotel.

Smeer hier bovenop in een dikke laag de crème fraîche.

Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Doe de ovenschotel in een grotere ovenbestendige schaal, en vul deze laatste met warm water (au bain Marie).

In de oven gedurende 2 uur, 2 x roeren.

5 tot 10 minuten onder de gril voor een mooie bruine korst.

Bon appétit! (heerlijk met lamsbout, lamskoteletten, rood vlees…)

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.