Avatar

Eigen recept van... Frans de Groot

Aardappelkrieltjes in de schil (Papas Arrugadas) Gran Canaria

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Bereidingstijd 20 minuten, Spaans

Laatst aangepast: 22 feb. 2014, 00:38 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 1 eetlepel grof zeezout

Materialen

  • Door de geografische en klimatologische omstandigheden op de Canarische Eilanden kunnen de boeren, die voor een deel uitsluitend aardappelen verbouwen, drie keer per jaar oogsten. Op de meestal kleine bedrijven worden soorten geteeld die aangepast zijn aan de plaatselijk sterk verschillende bodemgesteldheid. De bekendste zijn Bonita, Jaerla, Margara, Ortodate, Cara en Negra (Chiquita Arrugada). Aan het eind van de winter, wanneer men in Midden-Europa nog de aardappelen van het jaar daarvoor eet, leveren de Canarische boeren de eerste vroege aardappelen aan de groothandel. De afgelopen jaren is hun exportaandeel gezakt, omdat ze zware concurrentie ondervinden van grote landbouwbedrijven in andere landen van de EU, die gemakkelijker kunnen produceren omdat ze over meer land beschikken, dat bovendien ruimschoots van water wordt voorzien. De aardappel is een erfenis van de inca's. Rond 1550 brachten de veroveraars hem vanuit de Andes mee naar Europa, waar de plant als curiosum in botanische ruinen werd gekweekt. Later pas zag men in dat de knollen voedingswaarde hadden. Op de Canarische Eilanden begon de aardappelteelt in de 17e eeuw. Net als in Latijns-Amerika heten aardappelen hier papas, terwijl ze op het Spaanse vasteland patatas genoemd worden. Een specialiteit van de eilanden is papas arrugadas in de schil gekookte aardappelen met een zoutkorstje. die men bij vlees en vis serveert. Het meest geschikt hiervoor zijn zeer kleine soorten, zoals de papa negra van Tenerife, de bonita van Gran Canaria en de roze aardappeltjes die ojitos heten. Het gerecht zou uit nood geboren zijn - bij gebrek aan zoet water kookten de Canarios hun aardappelen in zeewater. Ze zijn op hun lekkerst wanneer je ze met de vingers verkruimelt en met de schil in pikante saus (mojo) doopt. Mojos zijn koude Sausen op basis van olie en azijn. Rode en groene mojos zijn op alle eilanden bekend en van La Gomera komt een speciale kaassaus.

Bereiden

Was de aardappelen en doe ze in een pan. Giet er zoveel water op dat de aardappeltjes net onder staan, voeg het grove zeezout toe en kook de aardappeltjes in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af en voeg het fijne zout toe en zet ze terug in de pan op het fornuis (laag vuurtje) tot er op de schil een laagje zout is ontstaan en ze een beetje gerimpeld zijn; schud de aardappelen een paar keer om. Het overtollige zout verwijderen. Serveer ze meteen met Mojo picón en Mojo de cilantro.

Voor Mojo Picón: Week 4 gedroogde Canarische rode paprika¿s 15 minuten in warm water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Doe ze met ¼ tl komijnpoeder, 3 gehalveerde tenen knoflook, 1 gedroogde Spaanse peper en ½ tl zeezout in de keukenmachine en maak een fijne puree; giet ondertussen 2 ½ dl olijfolie er in een dun straaltje bij. Geef de saus de gewenste dikte door er water of juist broodkruim (van een oud sneetje brood) bij te doen. Breng de saus op smaak met 1 el witte wijnazijn. Schep de saus in glazen potjes, schenk er olijfolie op en sluit de potjes luchtdicht af. Voor Mojo de Cilantro: Stamp ½ el komijnpoeder met 3 tenen knoflook en 1 tl zeezout fijn in de vijzel of keukenmachine. Was 1 bosje verse koriander, schud het uit en trek de blaadjes van de steeltjes. Doe de blaadjes erbij en giet 2 dl olijfolie er in een dun straaltje bij. Wrijf het geheel tot een papje en verdun het eventueel met water. Breng de saus op smaak met peper en 1 el witte wijnazijn. Op de Canarische eilanden wordt naast de papas arrugadas en mojos altijd de gerookte geitenkaas afkomstig van de plaatselijke boeren geserveerd.

Bronvermelding

www.goedkoken.nl

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.