Duivekater

Brood/sandwiches, Ontbijt, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 90 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 20-03-2005 | 18 keer bewaard

Ingrediënten

  • 550 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • 220 ml hand warm water
  • 1 rasp van citroen
  • 82 gram roomboter
  • 2 theelepels zout
  • 1 los geklopt ei
  • 22 gram gedroogde gist

Bereiden

Weeg de materialen af. Meng in een kom met de mixer: * 140 gram van de bloem * 2 zakjes gedroogde gist * 4 theelepels van de suiker en * 220 ml hand warm water Denk het beslag af met wat van de bloem en laat het ca 20 minuten rusten op een warme plaats. Rasp ondertussen de citroen. Meng vervolgens de rest van de suiker, bloem citroenrast, boter en zout door het beslag en kneed het deeg goed. Maak van het deeg en bol. Plaats deze in een kom en dek deze af met plastic. Laat het 60 minuten rijzen totdat het verdubbeld is in volume. Vet 2 bakplaten of 2 kleine bakvormen in en bebloem deze. Stomp het deeg in en verdeel het over de vormen of platen. Dek het deeg vervolgens af met plastic en laat het 15 minuten rijzen. Maak evt. inkepingen in het brood en bestrijk deze met losgeklopt ei. Dek het geheel weer af en laat het nog 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak het af in 25 minuten in de oven op 220 graden.

Bronvermelding