Matje van groene asperges en gerookte zalmreepjes (Mooi voorgerecht)

Wild, Voorgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 45 minuten, Bereiding: 5 minuten,

Laatst aangepast: 08-01-2007 | 13 keer bewaard

Ingrediënten

  • 10 groene asperges
  • 250 g. gerookte zalm
  • 3 eetl. mayonaise
  • 1 beker creme fraiche (125 ml.)
  • 4 druppels citroensap
  • zout en peper
  • 4 kerstomaatjes

Bereiden

In grote pan water aan de kook brengen. Intussen asperges op gelijke hoogte leggen en aan onderkant zo afsnijden dat ze allemaal 15 cm lang zijn. Asperges met scherp mes in lengte halveren. Aspergehelften aan kokend water toevoegen en ca. 3 minuten laten koken. Met schuimspaan uit pan nemen en onder koud stromend water voorzichtig afspoelen. Laten uitlekken op keukenpapier. Telkens 2 plakken zalm op elkaar leggen en iets aandrukken. Zalmplakken in de lengte in 20 repen van 1 cm. breed snijden. Op vier bordjes elk 1 matje vlechten van asperges en reepjes zalm: Leg telkens 3 repen zalm met tussenruimte van 2 cm. op bord. Leg aan bovenkant 1 asperge (met bolle kant naar boven) 2 andere reepjes zalm over asperge tussen de 3 andere zalmrepen leggen. De 3 onderste zalmrepen naar boven vouwen (over eerste asperge heen) en tweede asperge tegen eerste aanleggen. Vervolgens de naar boven gevouwen zalmreepjes terugslaan en andere 2 zalmrepen naar boven vouwen (over asperges heen). derde asperge tegen tweed aanleggen. Zo doorgaan tot er 5 halve asperges op het bord liggen. Zalmreepjes met mes gelijk snijden. Bordjes afdekken met plastic folie en tot gebruik in de koelkast zetten. In kom mayonaise en creme fraiche tot sausje roeren. Op smaak brengen met citroensap, zout en peper. Sausje tot gebruik in koelkast bewaren. Bereiden: Sausje nogmaals doorroeren. Matjes serveren met saus, kerstomaatjes en toast.

Materialen

Plasticfolie, keukenpapier, grote pan, kom

Bronvermelding