Koek: Sinaasappel-boterkoek

Gebak, Hapje, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 31-10-2006 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram (room)boter of margarine op kamertemp.
  • 225 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 200 gram witte chocolade

Bereiden

1. Boen sinaasappels schoon. Rasp het oranje deel van de schil zo dun mogelijk af (de rest wordt niet gebruikt). 2. Roer de basterdsuiker door de boter. Zeef de bloem boven het mengsel. Voeg het zout, sinaasappelraspsel en de vanillesuiker toe en roer alles snel tot een samenhangende deegbal. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het ca 1 uur rusten in de koelkast. 3. Verwarm de oven voor op 180 graden. 4. Duk het deeg gelijkmatig uit in de springvorm en bestrijk het met 1 eetl. koud water (om uitdroging tijden het bakken te voorkomen). 5. Bak de boterkoek in ca 20 min. goudbruin in de oven. Laat het gebak afkoelen. 6. Snijd de overige 2 sinaasappels met schil en al in dunne plakken. Breng de kristalsuiker met 1,5 dl water tegen de kook aan. Roer tot alle suiker is opgelost. Leg de plakken sinaasappel in de siroop (pas op voor spatten!) en laat ze ca 45 minuten op laag vuur in de suikersiroop konfijten. Neem de plakken uit de siroop, laat ze goed uitlekken. 7. Kook de siroop in tot ca 1 dl. Laat de siroop afkoelen tot lauw en smelt er dan beetje bij beetje de witte chocolade in. Klop met een garde tot een glad glazuur. 8. Bestrijk de taart met het glazuur. Leg de sinaasappelschijven erop zodra het glazuur bijna hard is. Laat de taart ca 2 uur afkoelen in de koelkast en snijd er 10 punten van.

Materialen

plastic folie spring-of boterkoekvorm van 24 cm doorsnede

Bronvermelding