Bourgondisch runderstoofpotje' Het vlees is door het langzame stoven helemaal zacht geworden en smelt op de tong

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.

Laatst aangepast: 11-02-2021 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo magere runderlappen

Bereiden

Fase 1: 1 kg magere runderlappen 250 gram gerookte spekblokjes 3 dl rode wijn 100 g boter 1 el bloem versgemalen peper wat tuinkruiden (of een kruidenbuiltje) Fase 2: 250 gram champignons 250 gram sjalotten 1 dl rode wijn 25 g boter 1 el bruine suiker Fase 1: (Kan ook een dag van tevoren) Oven voorverwarmen op 170C met daarin alvast een grote ovenschaal (met deksel). Snij het vlees in vrij grote dobbelstenen (of vraag dat aan de slager). Laat de boter smelten in een grote braadpan en bak het vlees al omscheppend rondom bruin (± 5 minuten). Schep het vlees uit de pan en houd warm in de ovenschaal. Bak in dezelfde pan de spekjes (± 2- 3 minuten). Roer de bloem erdoor tot hij is opgelost en laat even pruttelen. Verwarm intussen de wijn in een steelpannetje en giet bij de saus. Voeg veel peper en wat tuinkruiden toe en roer alles goed door elkaar. Giet de saus over het vlees in de ovenschaal en schep alles even om. Het vlees moet bijna geheel bedekt zijn met saus. Zet de schaal (met deksel!) in de oven en laat het vlees twee uur zachtjes stoven. Zet de kookwekker, bijvoorbeeld om het half uur, om even te checken of er niet teveel saus verdampt is. Roer er dan een scheutje heet water door. Fase 2: (Kan ook de volgende dag) Snij de champignons in plakjes. Snipper de sjalotten. Smelt de boter en laat de sjalotten en champignons al omscheppend rustig even bakken (± 2 - 3 minuten). Roer wijn en bruine suiker erdoor. Laat de saus even pruttelen en roer alles vervolgens door het vlees. Laat het gerecht nog eens een half uur stoven in de oven. Serveren: Lekker met gekookte aardappeltjes.

Bronvermelding