' (AA) Aardappelgratin met kaas en ui' Verz. door Eef

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 17-05-2018 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • aardappelen

Bereiden

500 gram iets kruimige aardappelen 175 ml melk 50 gram geraspte kaas 2 á 3 takjes verse tijm 1 grote rode ui 1 flinke eetlepel roomboter (ongezouten) 1 flinke eetlepel bloem ½ theelepel knoflookpoeder, peper & zout 1.Verwarm de oven voor op 200 graden. 2.Was de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Het is handig om hiervoor een mandoline te gebruiken mocht je deze in huis hebben. 3.Snijd de ui ook in dunne plakjes. 4.Neem een ovenschaal met opstaande rand en vorm een rondje van de aardappelen met daartussen de rode ui zoals op de foto. 5.Ris 2 á 3 takjes tijm en verdeel deze over de ovenschaal. We gaan nu de roux maken voor de saus. 6.Hiervoor doe je de boter in een steelpan en laat je deze smelten. 7.Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en bak je dit even mee tot het een dikke pasta is. 8.Giet de melk erbij en met een garde roer je er een gladde saus van. 9.Voeg de geraspte kaas toe en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met ½ theelepel knoflookpoeder, peper en zout. 10.Giet de saus over de aardappels en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. 11.Zet dit in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de aardappels goed gaar zijn. Haal daarna de aluminiumfolie eraf en bak de ovenschaal nog zo¿n 15 minuten zodat de kaas goed gesmolten is. Eet smakelijk!

Bronvermelding