Crostini met witte bonen en zwarte olijven - De combinatie van romige zachte witte bonen met de volle, zoute tapenade op een knapperige crostini levert een sublieme smaaksensatie op

Anders, Hapje, 8 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 05-10-2017 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • VOOR DE TAPENADE
  • 175 gr Griekse zwarte olijven (Kalamata) ontpit
  • 2 tenen knoflook
  • 3 ansjovissen uit blik of potje, uitgelekt
  • 2 theel kappertjes, uitgelekt
  • 1 eetl olijfolie
  • VOOR DE CROSTINI
  • 1 Italiaanse sfilatino of dun stokbrood, in dunne
  • plakjes gesneden
  • olijfolie e.v. voor het insmeren
  • VOOR DE BONENPUREE
  • 2 eetl olijfolie e.v.
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theel rozemarijnblaadjes, zeer fijn gehakt
  • 1 verse, kleine rode chilipeper, ontzaad, fijngehakt
  • 400 gr cannellinibonen (witte bonen) uit blik, afgespoeld
  • en uitgelekt
  • zeezout en versgemalen zwarte epeper
  • VOOR HET SERVEREN
  • gehakte verse peterselie

Bereiden

TAPENADE 1. Maak de tapenade door de olijven, knoflook, ansjovis, kappertjes en olijfolie in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel te mengen. Schep de tapenade in een potje, giet er een laagje olijfolie over, dek af en zet weg. CROSTINI Verwarm de oven voor op 190 graden C. Smeer beide kanten van de sneden brood in met olijfolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Bak circa 10 minuten in de oven tot de crostini goudbruin en krokant zijn. BONENPUREE Maak intussen de bonenpuree. 1. Verhit de olie in een kleine koekenpan en doe er de knoflook in. Bak die in circa 2 minuten goudgeel, maar laat het niet te bruin worden. 2. Schep er de rozemarijn en chilipeper door. 3. Neem de pan van het vuur en voeg de bonen en 3 eetlepels water toe. Prak de bonen tot een grove puree, zet de pan terug op het vuur en laat doorwarmen. Proef en maak eventueel op smaak met peper en zout. SERVEREN Smeer een laagje tapenade op de crostini en schep daar wat bonenpuree op. Bestrooi met de peterselie en olijven.Dien op.

Materialen

U kunt voor dit recept alle soorten bonen uit blik of pot gebruiken, maar hoe witter de bonen, hoe mooier het resultaat. Hak desgewenst nog wat zwarte olijven fijn en strooi ze over de bonenpuree. Verkruimel er voor een extra knapperig accent gebakken bacon over, dan is het hapje echter niet meer vegetarisch!

Bronvermelding