Kikkererwten, spinazie, zoete aardappelen met honing en yoghurtsaus van Ottolenghi

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten

Bereiden

200 gram gedroogde kikkererwten, 24 uur van te voren weken (of 2 blikken) 2 eetlepels olijfolie 1 ui, fijngesneden 1 theelepel komijnzaad 1 theelepel korianderzaad 1 eetlepel tomatenpuree 1 blik van 400 ml tomatenblokjes 1 theelepel fijne kristalsuiker 1,5 theelepel gemalen komijnzaad 100 gram (mini)spinazieblaadjes (ik gebruikte gisteren veldsla, ook lekker) 10 gram korianderblad, om te garneren zout en zwarte peper Zoete aardappelen met honing 500 gram zoete aardappelen, geschild, in 2,5 cm dikke plakken 700 ml water 50 gram boter 4 eetlepels honing halve theelepel zout Yoghurtsaus 100 gram Griekse yoghurt 1 teentje knoflook, fijngehakt sap en geraspte schil van 1 citroen (ik gebruikte iets minder sap) 3 eetlepels olijfolie 1 theelepel gedroogde munt Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, doe je deze de avond tevoren in een grote kom en overgiet ze met tweemaal het volume aan water. Giet de erwten de volgende dag af. Doe ze in een grote pan en overgiet ze ruim met vers koud water. Breng aan de kook en laat ze 1-1,5 uur koken op laag vuur (soms hebben ze wat meer tijd nodig). Ze moeten echt gaar zijn, maar hun model behouden. Schep af en toe het schuim van het oppervlak en voeg zo nodig af en toe wat kokend water toe, zodat de erwten steeds onderstaan. Giet ze af in een vergiet en zet opzij. Doe de zoete aardappelen in een grote pan met het water, de boter, honing en zout. Breng aan de kook en laat de aardappelen 30 ¿ 40 minuten zachtjes koken, totdat ze gaar zijn en een groot deel van de vloeistof is opgenomen. Schep ze halverwege de kooktijd om, zodat ze gelijkmatig kleuren. Neem ze van het vuur en houd ze warm. Maak de saus voor de kikkererwten in de tijd dat de zoete aardappelen koken. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en doe er uien, komijn- en korianderzaad in. Fruit alles al roerend in 5 minuten goudbruin. Roer de tomatenpuree 1 minuut door de uien en voeg de tomatenblokjes, suiker en gemalen komijn toe. Laat alles nog 5 minuten op halfhoog vuur pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Roer de spinazie door de tomatensaus, gevolgd door de kikkererwten. Roer alles door elkaar en laat het 5 minuten pruttelen. Proef nogmaals en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Bronvermelding