Dikmuidsche amandeltaart (een oud Vlaams nagerecht van voor 1878)

Gebak, Nagerecht, 6 personen, Anders.

Laatst aangepast: 18-05-2006 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 125 g. boter
  • 125 g. suiker
  • 3 st. eierdooiers
  • 125 g. amandelen,gepeld,geroosterd,gehakt
  • 750 g. bloem
  • 3 st. eiwitten, tot sneeuw geklopt
  • 25 g. vanillesuiker

Bereiden

Gedeelte van gedicht uit 1878. En dan, bij de nagerechten, De Dikmuidsche Amandeltaart, Wijd beroemd sinds oude tijden, Tot het fijnst vant'maal bewaard. Nergens in haar smaak zo keurig Zoo bekoorlijk, malsch en fijn, En haar kleur is als 't verguldsel Van een uchtend-zonneschijn. Ze is 't sieraad van Vorstentafels, Door baron en graaf bezocht; Maar niet slechts aan wereldgrooten Wordt die lekkernij verkocht. Wij ook, burgers, mogen zeker Wel te kermis lekker zijn, Eten fijne amandeltaarten Met een glaasje alouden wijn ? Bereiding: In een kom de boter en de suiker (ook de vanillesuiker) ver- mengen met een houten lepel. Er een voor een de eierdooiers bijvoegen, evenals de amandelen. Daarna de bloem bijvoegen en het opgeklopte eiwit. Het geheel in een met boter ingesmeerde en met wat bloem bestrooide taartvorm doen en laten bakken in een zacht verwarmde oven, tot de taart een goudbruine kleur heeft. Drink er een alouden wijn bij. Proost !

Materialen

Kom, taartvorm

Bronvermelding