Menu
Dikmuidsche amandeltaart (een oud Vlaams nagerecht van voor 1878)
Ingrediënten
- 125 g. boter
- 125 g. suiker
- 3 st. eierdooiers
- 125 g. amandelen,gepeld,geroosterd,gehakt
- 750 g. bloem
- 3 st. eiwitten, tot sneeuw geklopt
- 25 g. vanillesuiker
Bereiden
Gedeelte van gedicht uit 1878.
En dan, bij de nagerechten,
De Dikmuidsche Amandeltaart,
Wijd beroemd sinds oude tijden,
Tot het fijnst vant'maal bewaard.
Nergens in haar smaak zo keurig
Zoo bekoorlijk, malsch en fijn,
En haar kleur is als 't verguldsel
Van een uchtend-zonneschijn.
Ze is 't sieraad van Vorstentafels,
Door baron en graaf bezocht;
Maar niet slechts aan wereldgrooten
Wordt die lekkernij verkocht.
Wij ook, burgers, mogen zeker
Wel te kermis lekker zijn,
Eten fijne amandeltaarten
Met een glaasje alouden wijn ?
Bereiding:
In een kom de boter en de suiker (ook de vanillesuiker) ver-
mengen met een houten lepel.
Er een voor een de eierdooiers bijvoegen, evenals de amandelen.
Daarna de bloem bijvoegen en het opgeklopte eiwit.
Het geheel in een met boter ingesmeerde en met wat bloem bestrooide taartvorm doen en laten bakken in een zacht verwarmde oven, tot de taart een goudbruine kleur heeft.
Drink er een alouden wijn bij. Proost !
Materialen
Kom, taartvorm