(SURINAAMS) Surinaamse nasi met zoetzuur

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

300 g witte rijst 2 kipfilets, à 200 g 3 el zonnebloemolie 1 ui, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden 300 g gesneden spitskool (koelvers) 4 tomaten, in stukjes 4 kleine bouillonblokjes* 150 g roze garnalen ½ bosje bladselderij, grof gesneden 2-3 el ketjap manis Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg 1 el zout, de rijst en kipfilets toe. Kook de rijst en kipfilet in 10 min. op laag vuur gaar. Verhit intussen de olie in een grote koekenpan, waar straks ook de rijst in past. Bak de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de spitskool en tomaten toe en bak 3-5 min. mee. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en bak nog 2 min. mee. Neem de kipfilets uit de pan. Giet de rijst af. Pluk of snijd de kipfilet in kleine stukjes. Schep de kipfilet en de rijst door de groenten en bak 3 min. op hoog vuur mee. Voeg de garnalen, de selderij, de ketjap en peper naar smaak toe. Schep de nasi op een schaal. Lekker met Amsterdamse uien of zelfgemaakt zoetzuur (zie tip). * Kleine bouillonblokjes, bedoeld voor een kopje bouillon, verkruimelen makkelijk en zijn bij elke supermarkt te koop. Of gebruik ½ bouillontablet en verkruimel dat. Bereiden ± 30 min. zelf zoetzuur maken Los 225 g basterdsuiker in 250 ml witte wijnazijn op en neem van het vuur. Vul 2 schone jampotten met schoongemaakte, in stukjes gesneden groenten (courgette, bloemkool, wortel, paprika, courgette). Druk de groenten goed aan. Schenk de warme, zoetzure siroop erover. Steek er evt. een laurierblaadje bij. Sluit de potten, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plek. Het azijnmengsel is ook heerlijk voor over de komkommersalade.

Bronvermelding