Stroopwafel-pecantulband met karamelsaus

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Wachten: 60 minuten, Bereiding: 35 minuten,

Laatst aangepast: 21-08-2014 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Oud-Hollandse Stroopwafelcake
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 4 eieren (m)
  • 4 stroopwafels
  • 110 gram pecannoten
  • Voor de karamelsaus:
  • 150 gram suiker
  • 3 eetl water
  • 60 gram boter
  • 75 ml slagroom
  • snufje zout
  • boter en bloem voor invetten vorm

Bereiden

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif de binnenkant licht met bloem. Verdeel de pecannoten op een bakplaat en rooster deze 8 min. in de oven, laat ze vervolgens afkoelen en hak ze grof. Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig. Voeg de cakemix en de eieren in een keer toe. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in een halve minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 2 min. tot een luchtig beslag. Breek of snijd 2 stroopwafels in kleine stukjes van 0,5-1 cm en spatel deze samen met 60 gram van de gehakte pecannoten door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk het glad. Breek of snijd de overige 2 stroopwafels in kleine stukjes van 0,5-1 cm en verdeel deze over het beslag. Bak de tulband in ca. 60 min. gaar en goudbruin. Maak ondertussen de karamelsaus. Doe hiervoor water in de pan en doe daar de suiker bij. Zet de pan op middelhoog vuur en laat het mengsel zonder te roeren koken tot een goudbruin karamel. Dit duurt ca. 5 min. Blijf er wel bij en houd de pan goed in de gaten, als de suiker eenmaal gaat karameliseren kan het snel gaan en als de karamel te donker worst smaakt het bitter en niet meer lekker. Voeg zodra de karamel goudbruin is de boter toe en roer tot de boter volledig is opgelost. Zet het vuur uit en doe de slagroom en een snuf zout bij de karamel. Roer de saus goed door en laat deze volledig afkoelen. Zet de tulband in de vorm op een rooster, leg een theedoek over de tulband en laat hem 30 min. afkoelen in de vorm. Haal de tulband uit de vorm en laat deze volledig afkoelen. Verdeel de karamelsaus over de tulband. Als de saus te dik is geworden kun je het nog heel kort verwarmen, niet te lang! Garneer de tulband met de overige pecannoten en eventueel nog met extra kleine stukjes stroopwafel. Tips± Voor een extra rijke tulband meng je nog 60 gram gehakte pure chocolade door het beslag.

Materialen

tulbandvorm, mixer met garden, pannetje

Bronvermelding