Gegratineerde witlof

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 03-02-2005 | 49 keer bewaard

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 3 dl melk
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • 12 kleine stevige struikjes witlof
  • 125 gram geraspte gruyere
  • 1 el creme fraiche

Bereiden

Smelt de boter in een grote steelpan, roer de bloem erdoor en warm deze 2-3 min. mee. Roer er geleidelijk de melk door en breng de saus aan de kook. Laat de saus circa 10 min. zachtjes koken. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Verwijder met een puntig mesje eventueel de harde bittere kern uit het achterste deel van de struikjes witlof. Kook de struikjes in ruim kokend water met zout in 8-12 min. beetgaar. Laat ze goed uitlekkken op keukenpapier en leg de struikjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Roer 2/3 deelvan de kaas en de creme fraiche door de saus en schenk de saus over het witlof. Strooi de rest van de kaas erover en gratineer het witlof 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200 graden C. Lekker met gekookte aardappelen.

Materialen

Ingevette ovenschaal

Bronvermelding