'4 x chutney' Mangochutney met rode ui - Ananas-muntchutney - Pruimen-abrikozenchutney met kerrie - Vijgen-dadelchutney

Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 28-09-2013 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 rode uien in ringen

Bereiden

'Mangochutney met rode ui' Smoor de uien circa 15 minuten in de olijfolie tot ze zacht zijn. Kook de mango circa 5 minuten zachtjes in de azijn. Roer de suiker, gember, een snufje zout en cayennepeper erdoor en kook zachtjes in circa 20 minuten tot een stroperige massa. Schep de rode ui erdoor. Schep de chutney in de jampot, draai het deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen op een koele, donkere plaats. Laat de smaken minimaal 1 dag intrekken. Lekker bij kip, ham, kaas en curry's. Tips: In plaats van mango is nectarine ook lekker. - Ananas-muntchutney Kook de azijn met de wijn circa 3 minuten. Doe alle overige ingrediënten, behalve de munt, en een snufje zout erbij en kook zachtjes circa 30 minuten. Roer regelmatig door. Giet het mengsel door een zeef boven een pan en vang het vocht op. Kook het vocht tot 1/3 in en schep het vruchtenmengsel met de munt erdoor. Schep de chutney in de jampotten, draai de deksels erop en laat de potten omgekeerd afkoelen op een koele, donkere plaats. Laat de smaken minimaal 1 dag intrekken. Lekker bij lamsvlees, varkensvlees en kip. Tips: In plaats van rode peper is gehakte rode paprika ook lekker. - Pruimen-abrikozenchutney met kerrie Snijd de abrikozen en pruimen iets kleiner. Kook alle ingrediënten zachtjes circa 15 minuten met het deksel op de pan en roer af en toe. Laat eventueel nog iets langer koken zonder deksel als de chutney nog te dun is. Schep de chutney in de jampotten, draai de deksels erop en laat de potten omgekeerd afkoelen op een koele, donkere plaats. Laat de smaken minimaal 1 dag intrekken. Lekker bij vlees en kaas. Tips: In plaats van abrikozen zijn gedroogde appelpartjes ook erg lekker - Vijgen-dadelchutney Rasp de schil van de sinaasappel. Snijd het witte deel van de sinaasappel en verdeel de vrucht in partjes. Halveer deze partjes en doe ze met de dadels en vijgen in een pan met dikke bodem. Voeg de sinaasappelrasp en de andere ingrediënten toe en breng aan de kook zodat de suiker oplost. Laat op een lage stand, met af en toe roeren, 30-35 minuten zachtjes koken totdat de chutney ingedikt is. Giet de warme chutney in de jampot, draai het deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen. Laat de chutney op een koele, donkere plaats een dag staan voor gebruik. Lekker bij vlees, kip en kaas. Tips: Liever gedroogde vijgen en dadels? Maak de chutney dan met 200 ml water. -

Materialen

schone jampotten met deksel 'Mangochutney met rode ui' 2 rode uien in ringen 2 eetlepel olijf of arachide olie 3 stevige mangos geschild, in stukken 150 milliliter blanke azijn of sherryazijn 125 gram rietsuiker 4 gemberwortel geschild en geraspt 1 mespuntje cayennepeper Ananas-muntchutney 200 milliliter rode vruchten 200 milliliter droge witte wijn 1 ananas geschild, in stukjes 2 moesappels geschild, in stukjes 1 rode peper zonder zaadjes, in stukjes 1 rode ui gesnipperd 3 eetlepel honing 2 eetlepel gehakte verse munt Pruimen-abrikozenchutney met kerrie 200 gram gedroogde abrikozen 200 gram gedroogde pruimen zonder pit 100 gram rozijnen (blank) 2 teentje knoflook 200 gram rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker 125 milliliter wittewijnazijn 125 milliliter water 2 theelepel kerriepoeder Vijgen-dadelchutney 1 sinaasappel schoongespoeld 300 gram verse dadels zonder pit in stukken 4 verse vijgen 2 uien gesnipperd 5 cm gemberwortel geschild en geraspt 1 mespuntje cayennepeper of chilipepervlokken 250 gram basterdsuiker 200 milliliter blanke azijn 100 milliliter water

Bronvermelding