Eigen recept van...

Avatar

Speculaas en Pepernoten

Gebak, Hapje, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 20 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 17-06-2009 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 100 g bruine basterd
  • 4 tl koekkruiden
  • 100 g koude boter
  • 2 tl koude melk
  • 1/2 zakje amandelen

Bereiden

1. Doe de bloem in een kom. Meng er de suiker en koekkruiden door. Voeg de koude boter toe en snij de boter met twee messen in stukjes. 2. Was je handen en droog ze goed af. Kneed de stukjes boter met je vingers door het bloemmengsel. Voeg de melk toe en kneed het mengsel tot een soepel deeg. Zet het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast. 3. Haal de bakplaat uit de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C. Strooi een beetje bloem op een grote plank. Rol met een deegroller het deeg uit tot een dikke lap van een halve centimeter dik. 4. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg de deeglap hierop. Druk de amandelen hier en daar in het deeg. Doe ovenwanten aan en schuif de bakplaat in de oven. Bak de speculaas in 20 tot 25 minuten bruin en knapperig. Doe ovenwanten aan en haal de speculaas uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen. Breek de speculaas dan in grote brokken. Zo maak je kruidnootjes Met het recept voor speculaas kun je ook zelf kruidnootjes bakken. Rol van het deeg kleine balletjes en leg ze op een ingevette bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak de kruidnootjes in 10 tot 15 minuten knapperig. Versierde kruidnootjes De kruidnootjes die je net gebakken hebt, kun je ook leuk versieren: Breek 150 gram melkchocolade in stukjes en doe ze in een kleine pan. Hang de pan boven een grotere pan met heet water en laat de chocolade zo op een zacht vuur smelten. Doe het vuur uit. Haal de kleine pan uit de grote pan. Doop de inmiddels afgekoelde kruidnootjes voorzichtig voor de helft in de gesmolten chocolade. Leg de kruidnootjes op een stuk bakpapier en strooi er gekleurde spikkeltjes over. Laat de chocolade hard worden.

Materialen

deegroller bakpapier

Bronvermelding