Menu
Rijntjes Keukengeheimen: visworst
Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.
Laatst aangepast: 19-11-2017 | 2 keer bewaard
Ingrediënten
- vis
Bereiden
300 g wilde zalmfilet
300 g snoek (baars) filet
specerijenmengsel van versgemalen witte peper, nootmuskaat ,foelie en kruidnagel samen circa 10 g
4 tot 5 g zout (½ tl)
2 el gesmolten boter
1 eiwit
eventueel wat kruim van wit brood
1 kropje krulsla
1 bosje veldsla
plukje kervel
4 el Zaanse mosterd
2 el crème fraîche
Bij het serveren:
mooi grof brood
Bereiding
Hak de visfilet grof en meng met de specerijen, het zout, de boter, het eiwit en desgewenst het broodkruim.
Kneed met koele handen tot de eiwitten van de vis vrijkomen. Je ziet vanzelf wanneer dit gebeurt en onderlinge samenhang ontstaat. Zo krijg je een echt ¿worstdeeg¿.
Laat even rusten op een koele plaats.
Verdeel het worstdeeg in vier porties van ongeveer 150 gram. Leg een stuk huishoudfolie op een koel, glad oppervlak en rol van de eerste portie deeg een worstje. Verpak in de folie en draai de uiteinden goed dicht.
Herhaal dit nog 3 keer en leg de worstjes 45 minuten tot 1 uur in de koelkast.
Pocheer de worstjes in een grote pan (circa 10 liter) met ruim water op 80°C in 10 tot 12 minuten gaar.
Als je wilt kun je de visworstjes nog even kort bakken in een koekenpan met boter.
Meng de Zaanse mosterd met de crème fraïche. Leg de worstjes op een bedje van krulsla, veldsla en kervel en serveer met de mosterdsaus en een lekker stuk brood.
Materialen
Het boek is geïnspireerd op het stokoud kookschrift, van Rijntje Biljardt uit 1840. Deze getalenteerde keukenmeid heeft voor Koning Willem I en kroonprinses Anna Paulowna gekookt, maar in dit boek staat naast koninklijke gerechten als kreeftensoep ook gewone burgerpot, zoals bietjes, worst en limonade
Bronvermelding
historisch kookboek: Rijntjes keukengeheimen