Bruine bonen anno 1910

Anders, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 26-01-2005 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 a 3 grote uien, grof geraspt ca.200gr.
  • 40 gram boter
  • 150 gram rundergehakt
  • 2 theel. bloem, gezeefd
  • 1 dl gezeefde tomaten(pot,blik,pak)
  • 1/2 theel. scherpe paprikapoeder
  • 1/2 tablet runderbouillon
  • 1 grote pot gekookte bruine bonen(uitlekgewicht ca. 450 gr.)
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 2 bosuitjes, met veel fris groen, gesnipperd

Bereiden

Dit recept komt uit een in 1910 met de hand geschreven kookboek uit het Kennemerland, maar aangepast aan de eisen van vandaag. De peulvruchten, gekookt en wel, komen uit een grote pot, pak of blik. Verhit een braadpan en laat de boter heet worden.Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Schep de uien er door en laat ze 3 minuten zachtjes fruiten. Voeg daarna het met twee vorken losgehaalde gehakt toe en laat het zolang zachtjes bakken tot het in kruimels uiteenvalt en de oorspronkelijke kleur heeft verloren. Strooi er bloem en paprikapoeder over en schep alles enkele malen om. Voeg gezeefde tomaten, 1 dl. kokend water en het halve bouillontablet toe. Breng alles, onder voortdurend roeren, aan de kook. Temper de warmtebron, laat alles 15 minuten zachtjes sudderen. Laat intussen de bruine bonen op een zeef uilekken. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. De saus mag hierna niet meer aan de kook komen.Schep de uitgelekte bonen door de saus en laat ze in ca. 5 minuten door en door warm worden. Schep er vlak voor het opdienen de bosuitjes door. Strooi er bieslook over. Geef er stokbrood en een komkommersalade bij.

Bronvermelding