Limburgse rijstevlaai

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-01-2005 | 20 keer bewaard

Ingrediënten

  • DEEG
  • 250 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 1 deciliter melk
  • 20 gram boter
  • 0,5 ei
  • 15 gram suiker
  • 3 gram zout
  • VULLING
  • 1 liter melk
  • 100 gram paprijst
  • 130 gram suiker
  • 10 gram bloem óf custard
  • 3 eieren

Bereiden

BEREIDING VAN DE VULLING: - Kook de melk. - Strooi rijst + 100 g suiker in melk en roer terwijl deze aan de kook komt. - Daarna, kleine pit, deksel op de pan en kook de rijst gaar; kooktijd = circa 1 uur. - Controleer dan of de korrel gaar is. - Als de pap nog onvoldoende gebonden is 10 gram custard of bloem met koude melk mengen en dit roerend erbijgieten. Laat u het geheel even doorkoken. - De rijst moet daarna onder af en toe roeren gedeeltelijk afkoelen. DEEG-BEREIDING: - Bereid gist met klein deel van lauwe melk. - Doe bloem in kom en maak een kuiltje. - Giet hierin de bereidde gist, de boter, de suiker en het ei. - Strooi zout langs de rand van de bloem. - De resterende melk giet u in het kuiltje en kneed de deeg. - Indien noodzakelijk de rest melk toevoegen. - Deeg rijzen tot dubbele inhoud. - Deeg uitrollen en leg deze in een beboterde hoge vlavorm; vorm met losse rand is meest praktisch. - Maak met een vork gaatjes in de deegbodem en laat hem rijzen tot hij dik gerezen is. - Scheidt de eierdooiers en wit. - Mix de dooiers schuimig met de overgebleven 30 gram suiker en voeg ze bij de rijstepap. - Klop het eiwit stijf en - voeg voorzichtig de helft door de rijst. - Smeer de helft van de rijstepap over de vla. - Schep daarna de overgebleven rijst door de resterende eiwitten. - Smeer ook deze over de vla. Het schuimige moet u zoveel mogelijk behouden. HET BAKPROCES Bakken op 220C - 25 tot 30 minuten. De vla zo snel als kan uit de vorm halen. Een vlavorm met losse rand kan men direct losmaken. Bij een standaard-vorm zal men een moment geduld moeten hebben. De rijstevlaai aansnijden na volledige afkoeling. Met een kopje koffie of thee is dit het perfecte recept voor een echte Limburgs koffietafel. Smakelijke eten!

Materialen

vlavorm met losse rand anders een standaardvorm oven op 220 graden verwarmen

Bronvermelding