'Surinaamse Bruine bonen met kip, zoutvlees en rijst' 2 Van Mavis kookt

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie bereiding

Bereiden

250 gram zoutvlees 1 kilo kipdelen azijn: 2 ½ dl per liter water 8 pimentkorrels 6 kruidnagels 2 laurierbladeren 500 gram bruine bonen (gekookt uit pot of blik 840 gram) 3 eetlepels (45 ml) zonnebloemolie 2 uien (200 gram), in stukjes 5 à 6 tomaten (500 gram),in stukjes I bouillontablet (kip) 70 gram tomatenpuree (1 blikje). 1 theelepel suiker 30 gram selderij, fijngesneden 1 Madame Jeanette-peper 500 gram Surinaamse rijst De ouderwetse manier van bereiden is de gedroogde bruine bonen een nacht in water te weken, maar dat gebeurde vijftig jaar geleden nog,nu worden bijna altijd bonen uit een pot of blik gebruikt. BB met R maak ik ook met witte bonen of met witte en bruine bonen. Voorbereiding Spoel het zoutvrees af onder koud stromend water. Doe het in een pan met ruim 2 liter koud water en breng het op hoog vuur aan de kook. Laat het zoutvlees 20 minuten zachtjes koken. schep het met een schuimspaan uit het water. Laat het afkoelen, verwijder het vet en de harde stukken en snijd het vlees in dunne plakjes. Doe de kip in een schaal met koud water,voeg voor elke liter water 2 ½ dl azijn toe. Na ongeveer 5 minuten is de kip verkleurd en gewassen. Spoel de stukken af onder koud stromend water en dep ze in een theedoek of keukenpapier droog. Doe de pimentkorrels, kruidnagels en laurierbladen in een thee-ei. Doe de bruine bonen in een vergiet en spoel deze af onder koud stromend water. Bereiding Verhit de olie in een grote pan en smoor de ui op halfhoog vuur in ongeveer 5 minuten glazig. Doe de kip erbij en smoor de stukken aan beide kanten 5 minuten. Voeg het zoutvlees en de stukjes tomaat toe en draai het vuur hoog. Laat het af en toe omscheppend ongeveer 5 minuten smoren. Verkruimel het bouillontablet boven de pan, voeg 2 ½ dl water, de tomatenpuree, suiker, helft van de selderij en de Madame Jeanette-peper toe. Doe het thee-ei met de specerijen erbij en schep alles door elkaar. Zet een deksel op de pan en stoof het gerecht in ongeveer 45 minuten gaar; het kippenvlees moet van het bot loskomen. Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg de bruine bonen en de rest van de selderij bij de kip en schep het geheel om. Laat het gerecht nog ongeveer 5 minuten op laag vuur stoven. Verdeel de rijst in de borden en schep er de bruine bonen met kip overheen

Bronvermelding