Menu
Knoflooksoep van James (Devine)
Ingrediënten
- 3 grote bollen verse knoflook
- extra vergine olijfolie
- 1 middelgrote witte ui (gesnipperd)
- 300 ml slagroom
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 1 ciabattabrood
- 2 eetlepels sherry of wittewijnazijn
- zeezout en versgemalen peper
- 200 gram gepelde amandelen, licht geroosterd in de oven
- 3 sinasappelen, vruchtvlees in partjes
- handje vol verse korianderblaadjes
- handje vol verse muntblaadjes
Bereiden
Rooster de knoflook in een op 180 graden voorverwarmde oven ongeveer een halfuur tot de teentjes zacht aanvoelen. Fruit intussen in een grote koekenpan in 4 eetlepels olijfolie de witte ui op laag vuur ongeveer 10 minuten of tot hij heel zacht en glazig is. Roer de room en de bouillon erdoor, breng alles aan de kook en laat het 10 muinuten zachtjes doorkoken terwijl je op de knoflook wacht. Neem de knoflook uit de oven, laat de teentjes enigszins afkoelen en druk er dan alle zachte, gouden pulp uit. Roer die door de soep en gooi de knoflookschilletjes weg. Snijd de korsten van het ciabattabrood, scheur het brood in kleine stukjes en gooi die in de soep. Voeg de sherryazijn toe en laat de soep nog 5 minuten pruttelen. Hak de geroosterde amandelen fijn met een staafmixer of foodprocessor. Breng de soep op smaak met zout en peper, serveer hem in grote kommen, leg er partjes sinaasappel, gescheurde koriander- en muntblaadjes op en bedruppel alles met een flinke scheut extra vergine olijfolie.