Hollandse keuken: West Friese krentenmik I

Brood/sandwiches, Lunch, 6 personen, Hollands.
Wachten: 60 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 29-06-2012 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 850 gr. krenten
  • 200 gr. water
  • 600 gr. volkorenbloem
  • 100 gr. donker bruine basterdsuiker
  • 25 gr. verse gist
  • 25 gr. kaneelpoeder
  • 10 gr. zout

Bereiden

Zeef het meel boven de mengkom. Verwarm het water tot lauwwarm en voeg een deel aan de gist toe om op te lossen. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in. Kneed alles goed doorelkaar tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt met een vochtige doek 30 minuten rijzen op een warme plek. Voeg daarna de krenten er aan toe en meng goed door elkaar tot weer een soepel deeg. Laat het deeg dan nog ca. 30 minuten rijzen op een warme plek. Meng kaneel met basterdsuiker. Rol het deeg uit tot een lap die de breedte heeft van het bakblik. Strooi in het midden een dikke laag kaneel/basterdsuiker (verhouding 1:4) ertussen en rol het deeg op en stop het in het ingevette bakblik. Bak het in 45 minuten, op 225 graden Celsius gaar. Lekker met roomboter besmeerd.

Materialen

broodblik keukenmachine

Bronvermelding