Arepas (glutenvrije Venezuelaanse maisbroodjes)

Brood/sandwiches, Lunch, 4 personen, Anders.

Laatst aangepast: 21-08-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 1/2 kop harina P.A.N. (voorgekookt maismeel)
  • 2 1/2 kop water
  • 1 el zout

Bereiden

Doe het water in een beslagkom en los daarin het zout op. Voeg de maïsmeel toe en meng het tot je een bol deeg hebt. Kneed het deeg met je handen tot alle klonten verdwenen zijn en het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken. Let er wel op dat het deeg niet te droog wordt en uit elkaar valt. Besprenkel het desnoods met een klein beetje water om dit te voorkomen. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg zo¿n 10-15 minuten rusten. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm de porties tot platte taartjes ter groote van een hamburger. (In Venezuela verkopen ze speciale apparaten, een soort tosti-ijzers, waarmee iedereen in staat is om arepas te maken), wij doen ze in de grillpan. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de arepas zo¿n 5 minuten aan elke kant. De kunst zit hem er in dat je arepas aan de buitenkant een krokant korstje krijgen, maar aan de binnenkant nog een beetje vochtig blijven. Je moet het juiste punt vinden tussen te droog en nog ongekookt. De arepas kun je als ontbijt eten, met kaas, ham of ander beleg. Maar je kan ze ook met anders lekkers vullen. Of kneed wat geraspte kaas door het deeg. Arepas die over zijn, worden de dag er na vaak in olie gebakken om ze weer een tweede leven te geven (net als oud brood vaak nog wordt geroosterd om het weer eetbaar te maken). De gebakken arepas kun je weer beleggen met kaas, ham, etc of ter begeleiding van je maaltijd eten.

Bronvermelding