Appelclafoutis met slagroom of advocaatsaus

Gebak, Nagerecht, 6 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram stevige appels,

Bereiden

500 gram stevige appels, goudreinet, elstar, jonagold 25 gram boter 3 eetlepels calvados of cognac 25 gram suiker 50 gram rozijnen 1 theelepel kaneel 75 gram bloem snufje zout 1 zakje vanillesuiker 25 gram poedersuiker 2 eieren 1 dl melk Voor de saus: 1/8 liter slagroom 2 eetlepels koffieroom 3 eetlepels advocaat 1 eetlepel basterdsuiker 2 eetlepels geschaafde amandelen Bereiding Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in dunne partjes. Smelt de boter en bak hierin de appelpartjes lichtbruin. Voeg calvados, suiker rozijnen en kaneel toe. Laat het appel-rozijnen mengels afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een ovenschaal 20 X 20 cm of een springvorm in. Zeef de bloem, voeg zout, vanillesuiker, poedersuiker en eieren toe. Klop dit tot een dik beslag. Schep de appelpartjes en rozijnen uit de pan en leg in de ovenschaal. Vul het appelvocht aan met melk tot 2 dl.. Roer het door het beslag en schenk in de vorm. Bak de clafoutis in het midden van de oven in 25 a 30 minuten goudbruin. Meng de saus, dus de slagroom met de koffieroom, advocaat en basterdsuiker. Klop dit mengsel lobbig. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Strooi ze over de clafoutis en presenteer de advocaatsaus erbij. Wanneer je niet gek op advocaat bent kan je ook gewoon een lekkere klodder slagroom erbij doen, ook lekker!! Smakelijk, en even niet aan de calorieen denken.

Bronvermelding